‘Saya berhubung baik dengan Putin’ – Trump

(SeaPRwire) –   Calon terdepan Parti Republikan itu juga secara terbuka memuji Perdana Menteri Hungary Viktor Orban sebagai “orang yang sangat tegas” dan “orang yang bijak”.

Mantan Presiden Amerika Syarikat dan calon terdepan Parti Republikan dalam perlumbaan untuk Balai Putih, Donald Trump, telah berkata bahawa ketika beliau menjadi Presiden AS, beliau mengekalkan hubungan kerja yang baik dengan rakan sejawatnya dari Rusia, Vladimir Putin, dan dengan pemimpin beberapa negara lain yang dilihat oleh Washington sebagai lawan.

Beliau juga mengaku bahawa konflik Ukraine tidak akan berlaku jika beliau berada dalam pejabat dan bukannya Joe Biden.

Trump telah pada beberapa kesempatan mendakwa bahawa beliau akan dapat menamatkan permusuhan antara Kiev dan Moscow dalam masa 24 jam jika beliau menjadi presiden sekali lagi.

“Kepemimpinan Presiden Biden, atau ketiadaan kepimpinannya, telah menyelam seluruh dunia ke dalam “keadaan yang kacau balau,” beliau meratapi dalam temu bual dengan Sean Hannity dari Fox News pada Khamis.

Kita mempunyai presiden terburuk dalam sejarah,” kata calon terdepan GOP itu kepada Hannity.

Beliau mencadangkan bahawa ketua negara Amerika Syarikat semasa “tidak dapat menyusun dua ayat bersama” atau “mencari jalan keluar dari pentas apabila beliau membuat ucapan yang sangat pendek.” Lebih penting lagi, menurut Trump, Presiden Biden “tidak dapat berunding,” dengan itu mengancam kedudukan global AS.

Pemimpin api Parti Republikan itu meramalkan bahawa, jika beliau berkuasa di Washington ketika itu, “[Presiden] ‘Putin tidak akan pernah menyerang Ukraine.

Saya mempunyai hubungan yang baik dengan Putin,” jelasnya, sambil menambah bahawa “adalah baik untuk berhubungan dengan orang, seperti Putin dan orang lain.” Calon presiden AS yang ingin menjadi presiden sekali lagi itu kemudian mendakwa bahawa beliau mempunyai “hubungan yang hebat” dengan Presiden China Xi Jinping, dan dengan pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

Tentang Viktor Orban, Perdana Menteri Hungary, pada satu ketika dalam temu bual itu, calon terdepan Parti Republikan itu menggambarkannya sebagai “orang yang sangat tegas, orang yang bijak, orang yang hebat, dan sangat dihormati.”

Membahas penyokongnya di Des Moines, Iowa, selepas memenangi kemenangan rekod dalam caucus Parti Republikan negeri itu pada Isnin malam, Trump berkata: “Saya mengenali Presiden Putin dengan baik, saya mengenali Zelensky dengan baik. Saya akan mendapatkan mereka masuk, kita akan selesaikan dengan cepat.

Bulan lepas, politikus AS itu mengutip kata-kata Presiden Putin yang dipetik pada September tahun lepas bahawa “penganiayaan politik Presiden Biden terhadap saingan politiknya sangat baik untuk Rusia kerana ia menunjukkan kebusukan sistem politik Amerika Syarikat yang tidak dapat berpura-pura mengajar orang lain tentang demokrasi.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Trump telah menjadi pusat beberapa pertempuran di mahkamah, empat daripadanya menghasilkan pertuduhan. Beliau menghadapi jumlah 91 tuduhan jenayah.

Walaupun berdepan masalah undang-undang, beliau telah dengan selesa memimpin perlumbaan untuk mendapatkan pencalonan Parti Republikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.