Satelit Perisikan Korea Utara Mengambil Gambar Rumah Putih – Pyongyang

(SeaPRwire) –   DPRK menyatakan ia meletakkan satelit pengintai tentera pertamanya ke orbit minggu lepas

Korea Utara mendakwa ia telah mendapatkan gambar-gambar Rumah Putih dan pelbagai tapak tentera AS yang sensitif berkat satelit pengintai barunya, yang sebelum ini dikatakan akan digunakan untuk memantau pasukan Amerika dan Korea Selatan.

Dalam komen yang dibawa oleh agensi berita negara Korea Pusat (KCNA) pada Selasa, Pyongyang menyatakan pemimpin negara itu, Kim Jong-un, telah meninjau imej satelit tapak tentera dan kerajaan AS di “kawasan sasaran utama,” termasuk Pentagon dan bahkan Rumah Putih itu sendiri.

“Tokoh Berhormat Kim Jong-un menyatakan kepuasan yang besar dengan kemajuan operasi yang berjaya projek pengoperasian satelit ‘Manrikyeong-1’, yang akan segera memulakan misi rasminya,” laporan itu melaporkan. Ia menambah bahawa satelit itu juga telah memfotografi Pangkalan Tentera Udara Andersen di Kepulauan Pasifik Guam, dua pangkalan tentera laut, dan lapangan terbang di Virginia, serta kawasan ibu negara Itali, Rom.

KCNA juga melaporkan bahawa “empat kapal pengangkut pesawat tentera laut nuklear AS dan satu kapal pengangkut pesawat tentera laut British ditangkap” dalam imej yang diambil di Virginia.

Pegawai-pegawai Korea Selatan berkata mereka tidak dapat mengesahkan dakwaan itu, dan bahawa Pyongyang tidak melepaskan gambar-gambar yang dimaksudkan.

Sekutu Majlis Keselamatan Negara AS yang tidak dinamakan juga memberitahu Bloomberg bahawa kewujudan imej satelit sedemikian tidak dapat disahkan, tetapi terus mengutuk pelancaran satelit pengintai Korea Utara minggu lepas, dengan menyatakan ia melanggar resolusi Majlis Keselamatan PBB terhadap program roket balistik DPRK.

Pyongyang mengumumkan pelancaran satelit minggu lepas, dengan Kim mengisytiharkan bahawa ia menandakan “era baharu kuasa angkasa” untuk negaranya dan “pelaksanaan penuh hak untuk membela diri.” Kerajaan Korea Utara menyatakan ia sudah memeriksa gambar tapak tentera AS dan kawasan ibu negara Korea Selatan hanya satu hari kemudian. Pelancaran berjaya dilaporkan berlaku selepas dua percubaan gagal pada Mei dan Ogos.

Washington telah berulang kali mengutuk program satelit berkembang Korea Utara, manakala Seoul menanggapi pelancaran itu dengan sebahagian menangguhkan perjanjian pengurangan ketenteraan 2018 dengan Utara, mengaktifkan semula penerbangan pengawasan berhampiran sempadan kedua-dua Korea. Kementerian Pertahanan Korea Utara kemudian menyatakan perjanjian itu telah dihentikan sepenuhnya, dan memberi amaran Korea Selatan akan “membayar mahal” untuk keputusannya yang “berbahaya” untuk melanggar perjanjian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)