Sam Altman akan kembali sebagai CEO OpenAI

(SeaPRwire) –   Sam Altman telah dipecat minggu lepas dalam apa yang media gambarkan sebagai cubaan “rampasan kuasa” oleh ahli lembaga pengarah syarikat itu

Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman akan dilantik semula selepas dipecat dari syarikat itu minggu lepas, mengikut kenyataan dikeluarkan oleh pencipta ChatGPT pada Selasa. Presiden terdahulu Greg Brockman, yang meletak jawatan dari OpenAI sebagai bantahan terhadap pemecatan Altman, dikatakan akan kembali juga.

Altman, yang bersama-mengasaskan OpenAI bersama Elon Musk pada 2015, telah secara mengejutkan dipecat Jumaat lepas dengan ahli lembaga menyatakan bahawa beliau “tidak selalunya jujur dalam komunikasinya” dengan mereka dan bahawa beliau menghalang keupayaan mereka untuk menyelia syarikat itu.

Walau bagaimanapun, pemecatan Altman tidak disukai oleh tenaga kerja syarikat itu, dengan hampir semua pekerjanya menandatangani surat terbuka yang mengancam untuk meletak jawatan melainkan beliau dilantik semula dan lembaga pengarah meletak jawatan.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Selasa, syarikat berpangkalan di San Francisco itu menyatakan telah “mencapai persetujuan prinsip” untuk pemulihan Altman, dengan menambah bahawa lembaga pengarah syarikat itu juga akan dirombak, meninggalkan hanya satu bekas ahli.

“Kami sedang bekerjasama untuk menentukan butiran. Terima kasih banyak atas kesabaran anda sepanjang ini,” syarikat itu menulis.

Sebelum pengumuman ini, dipercayai bahawa Altman, bersama Brockman, akan berpindah ke syarikat teknologi gergasi Microsoft. Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft Satya Nadella bahkan memaparkan pos pada Ahad lalu di X bahawa Microsoft “sangat bersemangat” untuk mengumumkan perekrutan pasangan itu, dengan menyatakan bahawa mereka akan memimpin “pasukan penyelidikan AI lanjut maju baharu” Microsoft.

Altman, yang sebelum ini juga mengesahkan keputusannya untuk berpindah ke Microsoft, berkata pada Selasa bahawa “Saya cintakan OpenAI” dan bahawa beliau “berharap” untuk kembali ke syarikat itu dan berjanji untuk membina perkongsian yang kukuh dengan Microsoft.

Sementara itu, mengikut Verge, kedua-dua OpenAI dan Microsoft, yang memiliki pegangan 13 bilion dolar di syarikat itu, telah bersetuju untuk melancarkan siasatan bebas ke atas pemecatan Altman.

Walaupun peristiwa sebenar pemecatan mengejut Altman masih tidak jelas, beberapa orang termasuk Brockman telah mencadangkan bahawa ia mungkin berkaitan dengan percanggahan pendapat antara Altman dan ketua saintis syarikat Ilya Sutskever, yang juga antara ahli lembaga yang bergerak menentang CEO.

Menurut sumber yang dikutip oleh Wall Street Journal dan New York Times, kedua-dua mereka mempunyai perbezaan pandangan mengenai isu keselamatan AI, dengan Sutskever dipercayai berpendapat bahawa Altman tidak memberi perhatian yang cukup kepada risiko yang dibawa oleh teknologi OpenAI.

Dalam satu pos pada Isnin di X, Sutksever menulis, bagaimanapun, bahawa beliau “sangat menyesali” penyertaannya dalam tindakan lembaga pengarah, bahawa beliau “tidak berniat untuk mendatangkan kerosakan kepada OpenAI” dan bangga dengan segala yang telah dicapai syarikat itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)