Saat-saat Terbesar Dari Perdebatan Ketiga Parti Republikan

Smaller Group Of Candidates Attends Third GOP Presidential Debate

Dua bulan sebelum majlis perhimpunan Iowa, debat ketiga calon presiden Republikan di Miami pada Rabu malam merupakan salah satu daripada beberapa peluang terakhir bagi bekas Presiden Donald Trump untuk membuktikan bahawa mereka mempunyai peluang sebenar untuk memenangi pencalonan.

Kaji selidik kebangsaan dan awal negeri terus menunjukkan Trump mendominasi medan, dengan sokongan sehingga setengah daripada Republikan. Bekas presiden sekali lagi mengelakkan diri daripada debat, sebaliknya mengadakan majlis sendiri di Hialeah berhampiran.

Peserta calon GOP mula-mula menyerang bekas Presiden, tetapi dengan cepat beralih ke serangan antara satu sama lain dan menyatakan pandangan mereka sendiri mengenai peperangan Israel-Hamas, insiden kebencian berkaitan di dalam negara, dan China. Gabenor Florida Ron DeSantis dan bekas Gabenor South Carolina Nikki Haley menduduki banyak sorotan kerana merebut tempat kedua dalam kaji selidik, dengan kedua-dua DeSantis dan Haley menuduh satu sama lain mempunyai kaitan dengan China dan hanya menyerang pemimpin negara itu apabila sesuai..

Ini adalah beberapa titik cemerlang dari debat ketiga calon presiden Republikan dalam kempen 2024.

Pisau keluar untuk Trump

Apabila diminta pada awal debat mengapa mana-mana daripada mereka harus menjadi calon Republikan daripada Trump, lima calon pentas menarik beberapa kontrast yang paling jelas sehingga kini.

“Donald Trump adalah orang yang berbeza daripada tahun 2016,” kata DeSantis. “Dia berhutang kepada anda untuk berada di pentas ini dan menjelaskan mengapa dia patut mendapat peluang kedua. Dia harus menjelaskan mengapa dia tidak memaksa Mexico membayar dinding sempadan. Dia harus menjelaskan mengapa dia menumpukan begitu banyak hutang. Dia harus menjelaskan mengapa dia tidak menyahkelamkan lumpur. Dan dia berkata Republikan akan menjadi bosan memenangi. Kami lihat semalam. Saya jemu dengan kekalahan Republikan. Di Florida, saya tunjukkan bagaimana ia dilakukan,” merujuk kepada kemenangan tanah runtuhnya pada 2022.

Haley melukis lukisan negara dalam kesusahan yang teruk kerana antisemitisme, sempadan yang tidak selamat, dan perang di luar negara. Dia menggambarkan Trump sebagai pilihan yang betul untuk 2016, tetapi bukan untuk 2024, menyalahkan beliau kerana membebankan negara dengan hutang sebanyak $8 trillion.

“Dia dahulu betul mengenai Ukraine dan isu luar negara, kini dia mulai lemah lutut dan cuba ramah semula,” katanya, mendapat tepukan daripada hadirin.

Entrepreneur bioteknologi Vivek Ramaswamy meratapi kekalahan Republikan di beberapa negeri Selasa malam, tetapi terutamanya mengelak daripada menyerang Trump, sebaliknya menyerang pengacara NBC News yang mengacarakan debat dan mencadangkan Tucker Carlson, Joe Rogan, dan Elon Musk akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Mengkritik Trump adalah wilayah yang dikenali oleh bekas Gabenor New Jersey Chris Christie. Senator South Carolina Tim Scott, dikenali untuk reputasinya yang ramah, mengelak daripada mengkritik Trump secara langsung tetapi mencadangkan bahawa beliau adalah calon yang boleh menyatukan pangkalan dan menarik pengundi bebas, serta pengundi Afrika Amerika dan Hispanik.

Perang Israel-Hamas

Semua lima calon menyatakan sokongan teguh mereka untuk Israel, dan hampir tidak menghabiskan masa menyatakan kebimbangan untuk keadaan di Gaza, kerana krisis kemanusiaan di sana semakin mendalam.

“Selesaikan kerja sekali gus dengan penjahat ini, Hamas,” kata DeSantis beliau akan berkata kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebagai presiden. Beliau menekankan bahawa beliau menggerakkan sumber Florida untuk mengembalikan tebusan Amerika ke Amerika Syarikat.

Haley menekankan pengalamannya bekerja sebagai duta ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

“Bukan Israel yang memerlukan Amerika,” katanya. “Amerika memerlukan Israel. Mereka adalah ujung tombak dalam melawan keganasan Islam dan kita perlu memastikan kita menyokong mereka dalam proses itu.”

Ramaswamy menggunakan retorik yang ganas untuk menyokong pandangannya yang lebih berasingan, dengan berkata: “Saya akan memberitahunya untuk merokok pengganas di sempadan selatannya dan saya akan memberitahunya, sebagai Presiden Amerika Syarikat, saya akan merokok pengganas di sempadan selatan kami.”

Seperti yang dilakukannya dalam debat sebelumnya, beliau menyerang Haley. “Adakah anda mahu pemimpin dari generasi yang akan meletakkan negara ini terlebih dahulu, atau adakah anda mahu Dick Cheny dengan hakikat tiga inci?” beliau bertanya, mencetuskan gelak ketawa yang kuat.

Haley menjawab beberapa minit kemudian, dengan berkata: “Saya memakai hakikat. Mereka bukan untuk kenyataan fesyen, mereka untuk peluru.”

Scott menyeru untuk peningkatan tindak balas Amerika terhadap peperangan. Beliau berkata beliau akan memberitahu Presiden Joe Biden: “Jika anda mahu menghentikan lebih 40 serangan terhadap perisikan tentera di Timur Tengah, anda perlu menyerang di Iran.” Haley dan DeSantis juga mengkritik Biden kerana tidak cukup tegas terhadap Iran.

Antisemitisme di kampus universiti

Matthew Brooks, Ketua Eksekutif Koalisi Yahudi Republikan, meminta calon apa yang akan mereka katakan kepada pelajar Yahudi yang merasa terancam di kampus baru-baru ini, dan kepada presiden universiti yang tidak secara tegas mengutuk keganasan Hamas.

Ramaswamy mengutuk antisemitisme di kampus, tetapi berkata ia perlu diredakan oleh kepimpinan, bukan penapisan.

“Jika kita menuju arah Ron DeSantis dan Nikki Haley, dengan siapa saya tidak setuju secara hormat dalam isu ini, pro-penapisan, memberitahu kumpulan pelajar untuk dibubarkan, ingat kata-kata saya, tidak lama lagi mereka akan berkata jika anda mempersoalkan vaksin dan kesan sampingannya, anda adalah pengganas biologi,” katanya.

Scott mencadangkan kedudukan lebih hukuman, dengan berjanji memotong pembiayaan universiti dan mengusir pelajar untuk menghentikan individu daripada mempromosikan genosid atau keganasan.

“Biarkan saya hanya berkata kepada setiap presiden universiti di Amerika, pembiayaan persekutuan adalah keistimewaan, bukan hak, nombor satu,” kata Scott. “Nombor dua, kepada setiap pelajar yang datang ke negara kita dengan visa ke kampus universiti, visa anda adalah keistimewaan, bukan hak.”

DeSantis berkata beliau adalah orang pertama menggesa membatalkan visa pelajar asing yang menunjukkan sokongan terhadap Hamas. Sementara itu, Christie diminta bagaimana beliau akan membantu Muslim Amerika yang telah takut untuk keselamatan mereka sendiri. Christie, yang pernah menjadi Peguam Amerika Syarikat bagi Daerah New Jersey dari 2002 hingga 2008, menunjuk kepada keputusannya menghantar ejen persekutuan ke sinagog dan melawat masjid secara peribadi selepas serangan 11 September.

“Anda mesti bekerja dengan kedua-dua belah pihak, kedua-dua belah pihak perlu tahu,” katanya. “Tetapi jangan pernah ada kesamaran palsu antara Hamas dan Hezbollah dan orang Yahudi. Orang Yahudi mewakili hak dan keadilan dan Hamas dan Hezbollah mewakili maut.”

Haley berkata pemimpin pendidikan tinggi tidak melayan antisemitisme di kampus mereka secara serius seperti mereka akan melayan perkauman.

“Jika KKK melakukan ini, setiap presiden kolej akan marah,” katanya.

Ramaswamy mempersoalkan peranan Haley sebagai ibu, mendapat desisan kuat

Apabila diminta mengenai kebimbangan sekitar TikTok, beberapa calon menyatakan sokongan untuk mengharamkan aplikasi milik China itu. Tetapi ia satu pertukaran antara Haley dan Ramaswamy yang mendapat tindak balas terbesar. Entrepreneur bioteknologi itu diminta mengenai pengharaman aplikasi itu sementara beliau sendiri menggunakannya. Beliau dengan cepat beralih.

“Dalam debat terakhir, dia mengejek saya kerana sebenarnya menyertai TikTok,” kata Ramaswamy tentang Haley. “Anak perempuannya sebenarnya menggunakan aplikasi itu untuk masa yang lama. Jadi anda mungkin mahu menjaga keluarga anda terlebih dahulu, sebelum berceramah—”

“Jauhkan anak perempuanku daripada suara anda,” kata Haley sambil menggelengkan kepala dan memusingkan matanya apabila hadirin meletuskan korus desisan. Haley mempunyai seorang anak perempuan dan lelaki, kedua-duanya sudah dewasa.

“Anda mempunyai penyokongnya menyokongnya,” kata Ramaswamy sambil Haley membalas, “Anda hanyalah sampah.” Beliau tersenyum sejuk sementara Ramaswamy terus bercakap. Pengacara kemudian memberi Haley peluang untuk menjawab, dan beliau kemudiannya membela rekodnya terhadap China.