Rusia Tidak Terlibat, Perbincangan Kedamaian Ukraina “Tidak Ada Manfaatnya,” Kata Kremlin

(SeaPRwire) –   Moscow telah menolak untuk mengambil bahagian dalam persidangan keamanan antarabangsa yang dirancang di Switzerland

Sebarang perbincangan untuk menyelesaikan konflik di Ukraine tidak akan mempunyai nilai tanpa penyertaan Rusia, kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov ketika mengulas persidangan yang dijadualkan akan diadakan di Switzerland pada Jun.

Perbualan itu dilaporkan akan berdasarkan rancangan keamanan yang dibincangkan oleh Rusia dan Ukraine pada Mac 2022 di Istanbul. Moscow sebelum ini mengumumkan ia tidak akan mengambil bahagian dalam acara itu.

Menurut Peskov, situasi geopolitik telah berubah “drastik” sejak 2022, dan ia akan “pendek pandang” untuk tidak mengambil kira perubahan itu semasa sebarang perbincangan yang berpotensi. Secara keseluruhan, Moscow terbuka untuk rundingan, beliau menambah.

Pimpinan Rusia telah mendakwa bahawa perhimpunan itu hanyalah akan mempromosikan ‘formula keamanan’ Zelensky, yang menuntut bahawa Moscow menarik diri dari semua wilayah yang Kiev tuntut sebagai miliknya sendiri.

Moscow telah menolak tuntutan itu sebagai tidak boleh diterima, dengan Dmitry Peskov menekankan pada Rabu bahawa “semua orang” mesti mengambil kira bahawa Rusia telah memperoleh wilayah baru. Beliau merujuk kepada empat bekas wilayah Ukraine yang secara lumayan mengundi untuk menyertai negara itu pada musim gugur 2022. Rusia juga berulang kali menekankan bahawa ia tidak akan menyerahkan Crimea.

Menteri Luar Negeri Switzerland Ignazio Cassis mengakui pada Rabu bahawa tiada proses keamanan yang bermakna boleh berlaku tanpa Rusia. Ahli diplomat itu mengakui bahawa Moscow akan terlibat “lebih awal atau kemudian, tetapi tidak semestinya dari hari pertama,” mencadangkan bahawa persidangan pertama mungkin akan memberi tumpuan kepada “betul-betul bagaimana untuk menjemput Rusia dan peranan apa yang akan diberikan kepadanya”.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata pada bulan lepas bahawa sebelum sebarang perbualan boleh bermula, Kiev perlu mengangkat larangannya terhadap perbincangan dengan pimpinan Rusia semasa yang diperkenalkan pada Oktober 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.