Rusia tidak diambil berat oleh EU – kata PM negara ahli

(SeaPRwire) –   Viktor Orban dari Hungary mendakwa bahawa blok itu perlu berhenti menjadi “lemah” dan mula mengutamakan kepentingannya

Rusia tidak menganggap EU serius kerana blok itu tidak cukup tegas, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah mendakwa. Jika Brussels dapat meningkatkan kedudukannya, Moscow akan mempertimbangkan rundingan dengannya mengenai konflik Ukraine, beliau menambah.

Kerajaan konservatif Hungary telah lama mengkritik cara EU beroperasi, menuduhnya menginjak-injak hak negara ahli. Budapest juga berulang kali menggambarkan dasar blok itu terhadap Kiev dan Moscow sebagai salah pandu sejak konflik Ukraine meletus hampir dua tahun lalu.

Semasa perbahasan dengan bekas Canselor Austria Wolfgang Schussel, petikan daripadanya diterbitkan oleh akhbar Austria Die Presse pada Ahad, Orban menyatakan bahawa EU “kurang kekuatan”.

“Kami tidak cukup kuat untuk diambil serius oleh Rusia,” beliau menyatakan, menambah bahawa blok itu perlu berkomunikasi dengan jelas kepada Moscow bahawa ia mempunyai kepentingannya sendiri. Perdana Menteri Hungary menghujahkan bahawa pemahaman bermakna antara EU dan Rusia hanya boleh dicapai atas asas pengakuan bersama kepentingan.

Dia memberi amaran, bagaimanapun, kecuali Brussels menukar taktik, Rusia dan AS mungkin akan bersetuju mengenai arsitektur keselamatan baru di benua itu, di atas kepala orang Eropah.

Orban juga mengkritik “kecenderungan yang semakin meningkat ke arah pengisytiharatan yang mengurangkan kedaulatan negara ahli” EU, sementara mendakwa bahawa Parlimen Eropah dalam bentuk semasanya “tidak berfungsi” dan “adalah rumah gila”. Beliau mencadangkan untuk kembali ke susunan awal, di mana parlimen negara ahli menghantar wakil ke badan itu, berbanding mengadakan pilihan raya terus.

Orban juga mencadangkan bahawa Suruhanjaya Eropah perlu ingat ia mewakili kehendak negara ahli, berbanding menjadi entiti “politik”.

Menghubungi perkembangan global yang lebih luas, pemimpin Hungary menyatakan bahawa “kedudukan dominan Barat sudah berakhir,” menghujahkan bahawa “pusat graviti ekonomi global… beralih dari Barat kembali ke Asia.”

Seorang penasihat kanan kepada Viktor Orban, Balazs Orban (tiada kaitan), minggu lalu mendakwa bahawa “Eropah secara dasarnya dibawa ke lututnya disebabkan sikap AS terhadap konflik antara Rusia dan Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.