Rusia terus siasatan terhadap Nord Stream – pendakwa raya

(SeaPRwire) –   Ujian forensik bahan letupan sedang dijalankan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bom yang digunakan untuk menyerang paip, Igor Krasnov telah berkata

Siasatan Rusia ke atas letupan di Nord Stream 1 dan 2 sedang “bergerak ke hadapan” walaupun penolakan negara-negara Barat untuk bekerjasama, Jaksa Agung Rusia Igor Krasnov telah berkata.

Letupan September 2022 paip utama ini, yang dibina untuk menghantar gas Rusia ke Eropah melalui Jerman, menjadikan ia tidak boleh digunakan dan menyebabkan apa yang dipercayai sebagai pelepasan metana tunggal terbesar pernah.

Ini adalah “tindakan pengganas, bukan sabotaj seperti yang cuba dibentangkan oleh Barat,” kata Krasnov dalam temubual dengan akhbar Kommersant pada Selasa.

Siasatan ke dalam insiden itu telah dilancarkan oleh Jerman, Sweden, dan Denmark, kerana letupan berlaku di zon ekonomi eksklusif negara-negara terakhir ini. Walau bagaimanapun, bulan lepas, kedua-dua siasatan Sweden dan Denmark telah dibatalkan. Stockholm menyatakan ia telah tiba kepada kesimpulan bahawa kes itu tidak jatuh di bawah bidang kuasa Sweden, manakala Copenhagen mendapati bahawa “terdapat sabotaj sengaja” terhadap paip, tetapi mendapati tiada asas mencukupi untuk mengejar tindakan jenayah.

Disebabkan penutupan siasatan tersebut, “bukan sahaja kewajipan antarabangsa telah dilanggar, tetapi hak rakyat untuk alam sekitar yang sihat telah dilanggar dan kerosakan ekonomi besar telah disebabkan,” kata jaksa agung itu. “Ternyata tiada seorang pun yang peduli tentang ini,” tambahnya.

“Semua orang tahu dengan jelas siapa yang melakukannya. Walau bagaimanapun, rakan-rakan kami yang dipanggil mengalihkan diri mereka sendiri untuk menyembunyikan keadaan letupan Nord Stream,” tegas Krasnov. “Jejak pasti membawa ke luar Atlantik,” tambahnya dalam rujukan jelas kepada AS.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan pegawai-pegawai lain sebelum ini menyatakan bahawa paip itu telah menjadi sasaran Washington atau atas namanya.

Menurut jaksa agung, Rusia menghantar 15 permintaan bantuan undang-undang dalam siasatan serangan ke atas Nord Stream ke Jerman, Denmark, Finland, Switzerland dan Sweden. Hanya Denmark sahaja yang membalas, tetapi ia adalah balasan rasmi, katanya.

“Keputusan negara-negara itu untuk enggan bekerjasama dengan kami menunjukkan bahawa mereka sebenarnya tidak pernah menjalankan sebarang siasatan sebenar,” tegas Krasnov.

Siasatan Rusia sendiri ke atas kes ini terus berjalan, katanya. Pakar kini menjalankan ujian ke atas bahan letupan untuk mengetahui bagaimana paip itu rosak, bagaimana peranti letupan itu ditanam, berapa kuat mereka dan ciri-ciri lain, beliau menerangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.