Rusia panggil keluar hipokrisi Barat terhadap Assange

(SeaPRwire) –   Ketua Parlimen Rusia mengkritik hipokrasi Barat terhadap Assange

Negara-negara yang menyokong ekstradisi pengasas WikiLeaks Julian Assange ke AS tidak akan lagi menjadi negara berdasarkan kedaulatan undang-undang jika penyerahan itu akhirnya berlaku, menurut Vyacheslav Volodin, Pengerusi Dewan Negara Rusia.

Situasi sekitar pembelot yang ditahan itu adalah contoh kebohongan, piawaian ganda, dan dendam yang ditunjukkan dari Washington, London, dan Brussels, tambah Volodin.

Assange, kini menghabiskan tahun kelima di penjara berkeselamatan tinggi Belmarsh di London walaupun tidak pernah disabitkan kesalahan, menghadapi 175 tahun penjara di AS kerana menerbitkan dokumen melalui WikiLeaks yang terperinci tindakan haram AS di Afghanistan, Iraq, Teluk Guantanamo, dan tempat lain. Fail-fail itu dibocorkan kepadanya oleh bekas askar AS Chelsea Manning.

Rekod dan dokumen yang diterbitkan membuktikan keterlibatan Washington dalam rampasan kuasa dan penggalakan peperangan, tegas Volodin dalam kenyataannya.

Assange “mendedahkan jenayah Washington. Dan ‘hegemon dunia’ tidak mentoleransi jenis perkara ini, memusnahkan semua orang yang tidak setuju,” dakwa Volodin. Pembelot itu akan ditetapkan sebagai ‘pejuang kebenaran dan kebebasan’ jika pendedahannya mengenai Rusia atau China dan bukan AS, menurut ahli parlimen itu.

Fakta bahawa seseorang masih berada di penjara berkeselamatan tinggi tanpa bukti kesalahan “adalah skandal yang tidak dapat diterima,” tambah pembuat undang-undang itu.

Assange pertama kali ditangkap oleh polis British pada 2010 atas Waran Tangkapan Eropah (EAW) yang dikeluarkan oleh Sweden berhubung dakwaan jenayah seks. Dia menafikan tuduhan itu dan mendakwa ia hanyalah alasan untuk ekstradisinya ke AS. Pada 2012, dia mencari perlindungan di Kedutaan Ecuador di London sebelum ditangkap semula pada 2019 selepas Ecuador menarik balik pemberian suaka politiknya.

Pengasas WikiLeaks kini menunggu keputusan Mahkamah Tinggi di UK mengenai rayuannya terhadap ekstradisi. Dia tidak dapat menghadiri atau bahkan menonton perbicaraan baru-baru ini secara jarak jauh kerana penurunan mendadak kesihatannya.

Di AS, Assange menghadapi 17 tuduhan di bawah Akta Rahsia Negara dan hukuman penjara maksimum 175 tahun. Akta Rahsia Negara belum pernah digunakan sebelum ini untuk menuntut seseorang yang menerbitkan – tetapi tidak mencuri – bahan sulit. Presiden AS terdahulu Barack Obama enggan menuntut pembelot Australia ini atas sebab itu kerana menganggap aktiviti Assange dilindungi Perkara Pertama Perlembagaan AS.

“Ekstradisinya akan menjadi pelanggaran nyata Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah, termasuk hak kebebasan bersuara,” amaran Volodin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.