Rusia Menyatakan Wawasan Masa Depan untuk BRICS

(SeaPRwire) –   Rusia menyatakan visi masa depan untuk BRICS

BRICS tidak perlu diubah menjadi “sebuah organisasi dengan sekretariat” Menteri Luar Negeri Rusia telah katakan.

Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov telah berkata bahawa BRICS tidak seharusnya diubah dari perhimpunan negara menjadi organisasi penuh dengan sekretariat. Dalam temu bual dengan saluran Rusia NTV, Sergey Lavrov berkata “BRICS bukanlah sebuah organisasi, tetapi sebuah persatuan.”

Menteri Luar Negeri menyatakan bahawa beliau tidak berfikir sesiapa mempunyai minat untuk mengubahnya menjadi “sebuah organisasi sebenar dengan sekretariat,” menambah bahawa “ini tidak perlu, sekurang-kurangnya pada tahap ini” dan menurut pendapatnya tidak akan diperlukan “untuk tempoh yang agak lama.”

Menteri memanggil persatuan “payung masa depan” menyatakan bahawa BRICS ialah “simbol dan kehendak majoriti dunia untuk membangunkan inisiatif mereka, dengan mengambil kira kepentingan satu sama lain.”

“Tiada organisasi di Barat yang mempunyai peraturan yang adil dalam makna kesamarataan dan konsensus sebenar,” Lavrov menambah, mengingati episod terbaru di mana Canselor Jerman Olaf Scholz dilaporkan memberitahu Perdana Menteri Hungary Viktor Orban untuk “mengambil kopi” dalam mesyuarat penting pemimpin EU di Brussels supaya beliau tidak akan melarang usul untuk memulakan perbincangan rasmi menyertai Ukraine.

Rusia akan mengetuai BRICS pada 2024; kumpulan ini kini terdiri daripada Rusia, Brazil, India, China dan Afrika Selatan. Bermula 1 Januari, persatuan ini akan disertai oleh Mesir, Ethiopia, Iran, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi. Argentina telah mengatakan ia tidak akan menyertai BRICS seperti yang dirancang; Presiden Argentina Javier Milei telah menyatakan keraguan untuk menyokong hubungan ekonomi dengan China dan Brazil dan merancang untuk bekerja ke arah perhampiran ekonomi dengan AS dan Israel.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 40 negara sehingga kini telah menyatakan minat untuk menyertai BRICS, menurut pengerusi Afrika Selatan 2023. Timbalan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Ryabkov berkata pada awal Oktober bahawa BRICS merancang untuk menyusun senarai calon untuk status negara rakan kongsi kepimpinan dalam persidangan akan datang di bandar Rusia Kazan pada 2024. Menurut pegawai itu, salah satu keutamaan pengerusiannya Rusia pada tahun depan akan memberi tumpuan kepada memperluas “bulatan kawan BRICS” lebih lanjut, termasuk negara-negara Amerika Latin serta peningkatan pembayaran dalam mata wang kebangsaan.

Dalam temu bual dengan Kumpulan Media China pada bulan Oktober, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata BRICS sedang diperluaskan mengikut prinsip pelbagai kutub global. Menurut Putin, tiada negara yang mahu berada di tepi dan bertindak atas kemahuan “beberapa berdaulat”, dan BRICS adalah platform di mana negara-negara boleh berhubungan sebagai sama taraf.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.