Rusia harus diberi jaminan keselamatan – bekas PM Itali

(SeaPRwire) –   Memastikan keamanan harus menjadi keutamaan daripada usaha Kiev untuk menyertai EU, menurut bekas PM Itali Giuseppe Conte

Penyelesaian krisis Ukraine hanya boleh dicapai jika Kiev dan penyokong asingnya menghormati kepentingan warganya yang cenderung ke arah Rusia di bawah pemerintahan mereka, dan jika Moscow diberi jaminan keselamatan yang merangkumi prospek keamanan yang kekal, menurut bekas Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte dalam temu bual yang disiarkan pada Isnin.

Politikus yang memimpin Gerakan Berpihak Kiri Lima Bintang (M5S) ini telah menganjurkan diplomasi untuk mengakhiri pertikaian di Ukraine dan menentang membekalkan senjata ke negara itu, sejak ketegangan jangka panjang antara Kiev dan Moscow berubah menjadi konflik penuh pada awal 2022. Berucap kepada akhbar harian Corriere della Sera, Conte menyebut pendirian ini ketika membincangkan mengapa partinya tidak menyertai kumpulan Hijau Eropah di Parlimen Eropah. Perbincangan mengenai kemungkinan M5S menyertai kumpulan itu telah ditangguhkan menjelang pilihan raya umum EU Jun, katanya.

”Kita harus bertujuan untuk menjamin kedaulatan dan integriti [Ukraine] dengan melindungi kepentingan penduduknya yang cenderung ke arah Rusia dan dengan menawarkan Rusia prospek keamanan dan keselamatan yang kekal,” kata Conte.

Walaupun M5S menyokong usaha Kiev untuk akhirnya menyertai EU, proses penyertaan harus ditangguhkan demi proses keamanan, tambah bekas perdana menteri itu.

Kiev dan Moscow merundingkan draf gencatan senjata awal minggu konflik di Istanbul, tetapi cadangan itu kemudian ditolak oleh kerajaan Ukraine, yang sebaliknya menyatakan niat untuk melawan Rusia dengan bantuan Barat.

Persetujuan yang gagal itu akan menjadikan Ukraine sebagai negara neutral sebagai balasan untuk jaminan keselamatan antarabangsa. Ketua rundingan Ukraine di Istanbul, di mana draf perjanjian itu disepakati, kemudian mengesahkan bahawa Ukraine membatalkan dokumen itu selepas Perdana Menteri UK ketika itu Boris Johnson memberitahu mereka untuk terus berjuang.

Dekri yang dikeluarkan oleh Presiden Vladimir Zelensky melarang pegawai daripada sebarang rundingan dengan Rusia selama Presiden Rusia Vladimir Putin masih berkuasa. Hubungan bilateral kini dilaporkan terhad kepada beberapa isu seperti pertukaran tahanan.

Conte berkhidmat sebagai ketua kabinet Itali dari 2018 hingga 2021, apabila beliau terpaksa meletak jawatan berikutan krisis kerajaan. M5S kini mempunyai faksi pembangkang terbesar kedua di kedua-dua dewan parlimen kebangsaan, di sebalik Parti Demokratik.

Walaupun Itali mengikut teladan AS dalam menyediakan bantuan tentera kepada Ukraine, pegawai di Rom menyatakan beberapa keraguan terhadap dasar itu. Menteri Pertahanan Guido Crosetto memberitahu ahli parlimen Itali bulan lepas bahawa kerajaan mengikuti strategi “lorong ganda” dengan terus mengalirkan senjata sambil menggalakkan diplomasi.

Moscow lama menekankan bahawa negara-negara Barat berisiko meningkatkan konflik dengan penghantaran senjata mereka yang, sekalipun, tidak mampu mengubah hasil akhirnya. Rusia menganggap permusuhan itu sebagai peperangan wakil terhadapnya yang dijalankan oleh Washington dan mendakwa bahawa AS telah memaksa Kiev untuk terus, bertentangan dengan kepentingan Ukraine sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.