Rusia, China dan Iran Lancarkan Latihan Gabungan Angkatan Laut

(SeaPRwire) –   Kapal perang dari tiga negara akan melakukan latihan bersama untuk memastikan keselamatan maritim

Kapal-kapal tentera laut Rusia, China dan Iran sedang mengadakan latihan bersama di Laut Arab minggu ini, berpangkalan di pelabuhan Chah Bahar di Teluk Oman.

Latihan perang ini, yang diberi nama “Sabuk Keselamatan Maritim”, dijadualkan berlangsung antara 12 hingga 15 Mac dan melibatkan kapal-kapal dan pesawat dari ketiga-tiga negara. Wakil-wakil dari tentera darat Azerbaijan, India, Kazakhstan, Oman, Pakistan dan Afrika Selatan hadir sebagai pemerhati.

“Bahagian praktikal latihan akan berlangsung di perairan Laut Arab, khususnya Teluk Oman,” kata Kementerian Pertahanan Rusia dalam kenyataan pada Isnin. “Tujuan utama manuver ini adalah untuk memastikan keselamatan aktiviti ekonomi maritim.”

Dua kapal Tentera Laut Pasifik, kapal pengawal peluru berpandu kelas Slava Varyag dan frigat kelas Udaloy Marshal Shaposhnikov, membentuk kontinjen Rusia dalam latihan ini.

Menurut Kementerian Pertahanan China, Tentera Pembebasan Rakyat China (PLAN) telah menghantar kapal pengawal peluru berpandu Urumqi, frigat peluru berpandu Linyi, dan kapal bekalan Dongpinghu.

Tentera Laut Iran menyumbang beberapa helikopter dan berdozen-dozen kapal berukuran pelbagai saiz.

“Sabuk Keselamatan Maritim” bermula pada 2019 sebagai usaha bersama antara Moscow, Beijing dan Tehran. China tidak menyertai latihan 2021, tetapi telah menyertai setiap latihan sejak itu.

Semasa latihan 2023, ketiga-tiga tentera laut mempraktikkan berlayar bersama-sama, melakukan ujian artileri siang dan malam, dan mensimulasikan pembebasan tebusan dari kapal yang dirampas lanun dan membantu kapal yang berada dalam kesulitan.

Kawasan latihan berhampiran dengan masuknya Teluk Parsi, di mana banyak bekalan minyak dunia berasal. Di seberang Semenanjung Arab, di lepas pantai Yemen, Amerika Syarikat dan sekutunya telah mengerahkan beberapa kapal perang dalam usaha untuk menghentikan Houthi daripada menghalang perdagangan maritim berkaitan Israel. Bukan sahaja mereka gagal, tetapi Houthi kini telah menambah kapal-kapal perdagangan British dan Amerika ke senarai sasarannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.