Rumble Larang Brazil

(SeaPRwire) –   Rumble menolak permintaan negara Amerika Selatan untuk menyensor pencipta

Perkhidmatan perkongsian video Rumble mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia akan menonaktifkan capaian kepada semua pengguna dari Brazil menunggu cabarannya terhadap perintah mahkamah Brazil untuk menyensor pencipta tertentu.

CEO Rumble Chris Pavlovski mendedahkan langkah itu dalam satu di X (dahulunya Twitter), menyatakan bahawa perintah mahkamah berlanggar dengan misi syarikat untuk “memulihkan Internet bebas dan terbuka.”

“Pengguna dengan pandangan yang kurang popular bebas mengakses platform kami dengan syarat yang sama seperti jutaan pengguna kami yang lain,” tulis Pavlovski. “Oleh itu, kami telah memutuskan untuk menonaktifkan capaian ke Rumble bagi pengguna di Brazil sementara kami mencabar kebertanggungjawaban mahkamah Brazil terhadap permintaan mereka.”

Rakyat Brazil yang kehilangan capaian kepada kandungan Rumble hanya boleh menyalahkan mahkamah mereka, beliau menambah, menyatakan bahawa beliau berharap hakim akan menimbang semula keputusan mereka supaya perkhidmatan itu boleh dipulihkan secepat mungkin.

Saya tidak akan ditekan oleh permintaan kerajaan asing untuk menyensor pencipta Rumble.

Dalam satu pos menyusul, Pavlovski menegaskan bahawa Rumble adalah “satu-satunya syarikat pada skala kami yang memegang garis untuk kebebasan bersuara dan nilai-nilai Amerika,” dan bahawa beliau berharap suatu hari nanti syarikat Big Tech lain akan melakukan yang sama. “Saya akan terus memimpin dengan contoh sehingga hari itu tiba,” beliau menambah.

Jurublog Glenn Greenwald, yang tinggal di Brazil dan menganjurkan rancangan ‘System Update’ di Rumble, bahawa Mahkamah Agung Brazil “terlalu berminat dengan menyensor ucapan politik,” sehingga ia melarang platform seperti Telegram dan WhatsApp kerana gagal mematuhi perintah penyensoran mereka dengan segera.

Ini kali kedua Rumble menggantung perkhidmatan di negara akibat pertikaian penyensoran. Pada November 2022, Pavlovski menentang perintah Perancis untuk menyensor beberapa sumber berbahasa Rusia, dengan menyatakan misi kebebasan bersuara syarikatnya.

Pavlovski, seorang pengusaha teknologi Kanada, mengasaskan Rumble pada tahun 2013 selepas melihat YouTube memberi keutamaan kepada pengaruh setelah diperoleh oleh enjin carian Google. Platform itu semakin popular bermula pada tahun 2020, selepas penyingkiran besar-besaran suara pembangkang oleh Lembah Silicon, dan terus pada tahun 2021 dengan kedatangan konservatif AS yang disekat di tempat lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.