RT melancarkan program latihan antarabangsa

(SeaPRwire) –   RT melancarkan program latihan antarabangsa

RT telah melancarkan projek pendidikan bahasa Inggeris baru untuk wartawan, RT Academy. Kursus dalam talian percuma pertama akan bermula pada 1 April, dan permohonan boleh ditauliahkan sekarang di RT Academy .

Kursus latihan permulaan ini terbuka secara eksklusif kepada wartawan dari negara-negara Ahli Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN). Pewartawan dari rantau ini telah menunjukkan minat yang signifikan terhadap program latihan RT, dan projek baharu ini akan memberi manfaat bersama, menurut Denis Bolotsky, ketua pejabat RT di Indonesia.

“Kami telah melihat [kepopularan] di seminar kewartawanan kami di Jakarta pada September 2023. Selain permintaan dari warganegara Indonesia, kami sudah menerima permohonan dari Vietnam, Filipina, dan negara-negara ASEAN yang lain. Minatnya adalah bersama. Mereka belajar daripada kami, dan kami memperoleh pengalaman bekerja di negara-negara Global Selatan,” jelas Bolotsky.
Program itu dijangka akan meluaskan skopnya ke rantau lain dalam masa terdekat, Anna Kovtunova, ketua projek pendidikan RT, menambah.

“Projek pendidikan dan pembiayaan RT kini mencapai penonton antarabangsa. Rakan sekerja kami dari negara-negara ASEAN akan menjadi yang pertama mengikuti kursus ini, dan kami berharap untuk menawarkan kelas kami kepada wartawan dari Afrika, India, dan rantau lain dalam masa terdekat,” katanya.

RT Academy mengambil pendekatan menyeluruh terhadap pelaporan berita, meneliti proses keseluruhan daripada mengemukakan cerita dan pengumpulan berita hingga pascapenerbitan dan pengedaran. Ia juga merangkumi media sosial dan kandungan video, teknik untuk mengesahkan berita, dan bidang penting yang lain. Pakar terkemuka RT akan berkongsi pengalaman sepanjang kursus.

RT Academy juga akan menganjurkan siri webinar berasingan bekerjasama dengan Akademi Media Persatuan Penyiaran Asia Pasifik (ABU). Yang pertama akan diadakan pada 22 Februari, dan akan menampilkan Vsevolod Pulya, ketua projek Russia Beyond RT, yang akan membincangkan penciptaan komuniti di sekitar jenama di platform media sosial.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.