Roket meletup tidak lama selepas pelancaran di Jepun (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Startup swasta Tokyo Space One bertujuan menjadi syarikat swasta pertama Jepun untuk meletakkan satelit ke orbit

Satu pelancaran roket yang dicuba oleh syarikat swasta Jepun Space One berakhir dengan letupan sejurus selepas pembukaan rasminya pada hari Rabu. Syarikat berpangkalan di Tokyo itu cuba menjadi syarikat Jepun pertama untuk meletakkan satelit ke orbit.

Kairos, roket bahan api pepejal sepanjang 18 meter, membawa satelit kerajaan eksperimen. Roket meletup di udara lima saat selepas pelancaran, dengan serpihan jatuh ke kawasan gunung berhampiran dan ke laut, menurut akhbar Jepun Times.

Liputan langsung acara yang disiarkan di stesen televisyen tempatan menunjukkan fragmen roket berserakan di tanah, ketika bomba berusaha memadamkan kebakaran besar. Kebakaran berjaya dipadamkan dan tiada mangsa di darat, menurut kerajaan tempatan.

Pelancaran itu sangat automatik dan roket diprogram untuk membinasakan diri jika mengesan kesilapan dalam laluan penerbangan, kelajuan, atau sistem kawalan yang boleh menyebabkan kemalangan yang membahayakan orang awam di darat, Reuters memberitahu Space One.

“Roket mengakhiri penerbangan selepas menilai pencapaian misinya akan sukar,” kata presiden Space One Masakazu Toyoda.

Syarikat itu tidak menerangkan apa yang memicu pembinasaan diri dan berjanji akan menjalankan siasatan. Ia tidak memberitahu bila pelancaran seterusnya dijadualkan.

Space One ditubuhkan pada 2018 oleh konsortium syarikat Jepun dan, menurut Toyoda, bertujuan menawarkan “perkhidmatan penghantaran angkasa” kepada pelanggan domestik dan antarabangsa, dengan rancangan melancarkan 20 roket setahun menjelang akhir 2020-an.

Bulan lepas, Agensi Penerbangan Angkasa Jepun (JAXA) berjaya melancarkan roket bendera barunya, H3, selepas bertahun-tahun tertangguh dan dua cubaan gagal sebelumnya, yang meragukan cita-cita angkasa Tokyo. Julai lalu, enjin roket Epsilon S Jepun meletup semasa ujian kira-kira 50 saat selepas penyalaan. Ia merupakan versi moden roket Epsilon yang gagal melancar pada Oktober 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.