Remaja ‘terdedah’ tikam orang di Australia

(SeaPRwire) –   Penyerang telah ditembak mati oleh polis

Polis Australia telah menembak mati seorang suspek berusia 16 tahun yang menikam seorang ahli masyarakat di tempat letak kereta di Perth pada hari Sabtu dan kemudian berlari ke arah pegawai.

“Terdapat petunjuk bahawa dia telah diradikalisasi secara dalam talian,” Perdana Menteri Australia Barat Roger Cook berkata dalam sidang akhbar pada hari Ahad. Beliau menambah bahawa “ia kelihatan dia bertindak sendirian.”

Penikaman itu berlaku kira-kira pukul 10 pagi waktu tempatan di tempat letak kereta Bunnings di Willetton, sebuah pinggir bandar selatan Perth.

Ketua Polis Australia Barat Col Blanch memberitahu pemberita bahawa suspek itu adalah “seorang lelaki kulit putih,” yang telah memeluk agama Islam. Beliau memanggil polis itu sendiri, memberi amaran bahawa dia akan melakukan tindakan keganasan yang tidak dinyatakan.

Tidak lama kemudian, polis menerima panggilan lain, memberi amaran bahawa “seorang lelaki dengan pisau berlari di sekeliling tempat letak kereta.”

Penyerang itu berjaya menikam seorang lelaki dalam 30-an di belakang sebelum pegawai tiba. Mangsa telah dihantar ke hospital dan dalam keadaan stabil.

Menurut Blanch, penyerang itu mempunyai masalah kesihatan mental dan sedang mengikuti kursus deradikalisasi polis. Ketua Polis itu menambah bahawa pihak berkuasa telah diberi amaran oleh komuniti Muslim tempatan sebelum penikaman berlaku.

“[Penyerang] memuat naik sesuatu secara dalam talian untuk membuat mereka bimbang tetapi kami percaya dia menghantar mesej yang relevan kepada beberapa ahli yang segera menanggapi dengan memanggil polis,” kata Blanch.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.