Rakyat Ukraine di UK diminta mendaftar untuk perkhidmatan tentera

(SeaPRwire) –   Mereka yang mencari untuk tinggal di negara ini perlu mendaftar untuk perkhidmatan tentera dalam masa seminggu selepas tiba, konsulat memberi amaran

Rakyat Ukraine yang tinggal di luar negara perlu mendaftar untuk perkhidmatan tentera, mengikut kepada dekri kerajaan yang baru diluluskan, konsulat di UK telah berkata.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu, ia menjelaskan bahawa langkah itu adalah tindak balas kepada banyak pertanyaan daripada rakyat Ukraine yang tinggal di negara ini. Menurut peraturan baru, warganegara Ukraine perlu mendaftar untuk tentera “dalam kes tinggal di luar Ukraine untuk tempoh lebih daripada tiga bulan,” konsulat menyatakan. Kedatangan baru perlu hadir di institusi diplomatik Ukraine dalam masa seminggu selepas memasuki Britain, ia ditambah.

Pada masa ini, tiada penalti untuk mengelakkan pendaftaran tentera, badan diplomatik berkata, menambah bahawa khabar angin perkhidmatan konsular akan ditolak kepada orang yang tidak menandatangani tidak benar. Walau bagaimanapun, situasi itu boleh berubah jika peruntukan ini dimasukkan ke dalam undang-undang pengerahan baru, yang sedang dipertimbangkan oleh parlimen Ukraine, ia memberi amaran.

Sebelum ini, Ahli Parlimen parti Batkivshchyna Vadim Ivchenko, yang duduk dalam jawatankuasa parlimen mengenai Keselamatan Negara, Pertahanan dan Perisikan, memberi amaran bahawa rakyat Ukraine yang tinggal di luar negara yang tidak mendaftar untuk perkhidmatan tentera mungkin akan ditolak perkhidmatan konsular dan perbankan di bawah undang-undang baru. Masih tidak jelas sama ada peruntukan akan dimasukkan ke dalam undang-undang baru, yang dijangka akan diputuskan pada bacaan pertama pada Khamis.

Undang-undang pengerahan diperkenalkan di parlimen Ukraine pada akhir tahun lepas. Ia mencadangkan menurunkan umur draf daripada 27 ke 25, menghapuskan pengecualian untuk beberapa kategori orang kurang upaya, dan langkah-langkah lain untuk memperkukuh barisan tentera.

Sebelum rang undang-undang pengerahan dikemukakan, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky berkata tentera telah memintanya untuk mengumpulkan lagi 450,000 hingga 500,000 orang askar. Tuntutan ini telah dipertikaikan oleh jeneral tertinggi Ukraine, Valery Zaluzhny, yang menyatakan tentera tidak datang dengan angka tepat, tetapi mahu kerajaan memastikan aliran rekrut yang berterusan untuk memenuhi keperluan pertempuran dan menggantikan kerugian.

Kiev tidak pernah secara rasmi mendedahkan kemalangan negara semasa konflik dengan Rusia, namun jumlahnya dipercayai berada dalam ratusan ribu. Menurut anggaran terbaru oleh Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu yang diberikan pada Selasa, Ukraine kehilangan lebih daripada 215,000 tentera dan 28,000 peralatan tentera tahun lepas sahaja. Bulan lepas, menteri itu berkata bahawa Kiev kehilangan lebih daripada 383,000 anggota perkhidmatan, terbunuh atau cedera, sejak permulaan permusuhan, dengan lebih separuh kemalangan dialami semasa serangan balasan musim panasnya, yang dilancarkan awal Jun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.