Rakyat Amerika Syarikat Melihat Krisis Sempadan Sebagai ‘Serangan’ – Kaji Selidik

(SeaPRwire) –   Satu kajian baru menunjukkan bahawa pengundi Amerika Syarikat dari semua spektrum politik percaya negara mereka sedang diserang oleh pendatang haram

Hampir dua pertiga pengundi Amerika Syarikat melihat lonjakan rekod pendatang haram yang mengalir merentasi sempadan selatan negara itu bukan sekadar krisis, tetapi satu “serangan,” menurut satu kajian Rasmussen Reports yang baru.

Kajian itu, yang dikeluarkan pada Isnin, menunjukkan bahawa 65% pengundi percaya negara mereka sedang diserang. Majoriti responden dalam setiap kategori demografi – termasuk 73% Hispanik, 74% hitam, 63% wanita, 55% Demokrat, 80% Republikan, dan 70% pengundi bawah umur 40 tahun – bersetuju dengan kenyataan bahawa ia “sangat tepat” atau “agak tepat” untuk memanggil banjir lintasan haram yang tidak sah itu serangan. Hanya 15% orang dewasa Amerika Syarikat percaya bahawa ia “sama sekali tidak tepat.”

Lebih banyak pengundi, 72%, percaya situasi di sempadan itu adalah “krisis.” Begitu juga, 70% rakyat Amerika, termasuk 63% Demokrat, melihat keselamatan sempadan sebagai kepentingan keselamatan negara yang penting, menunjukkan kajian itu.

Keputusan kajian itu datang pada masa ketika krisis sempadan sedang memberatkan penarafan persetujuan Presiden Joe Biden ketika beliau berkempen untuk pemilihan semula pada tahun ini. Satu kajian Universiti Monmouth yang dikeluarkan bulan lepas menunjukkan hanya 26% orang dewasa Amerika Syarikat memberikan persetujuan kepada dasar imigrasi Biden, manakala penarafan persetujuan keseluruhan beliau jatuh ke tahap terendah rekod 34%.

“Marilah jelas: Apa yang berlaku di sempadan ialah serangan – atas jemputan Joe Biden,” kata Senator Tom Cotton, seorang Republikan Arkansas. Wakil Rakyat Mary Miller, seorang ahli kongres Illinois yang menjadi sebahagian daripada delegasi kongres yang melawat utama pintu masuk minggu lepas, meminta ahli-ahli politik menghentikan pembiayaan kepada kerajaan sehingga pentadbiran Biden menyekat sempadan.

Pegawai Patrol Sempadan menghadapi lebih 300,000 pendatang haram yang menyeberangi Amerika Syarikat pada bulan Disember, satu rekod tertinggi sepanjang masa. Lintasan haram telah meningkat sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021 dan memulakan penghapusan dasar imigrasi pendahulunya, bekas Presiden Republikan Donald Trump.

Pentadbiran Biden dijangka akan menghadapi lebih 12 juta kejadian pendatang haram semasa empat tahun beliau berkuasa, menurut anggaran Datahazard, berbanding 4.76 juta semasa empat tahun Trump berkuasa. Pegawai Patrol Sempadan menangkap 172 warganegara asing yang muncul dalam senarai pengawasan FBI tahun kewangan lepas, berbanding 14 semasa empat tahun Trump berkuasa.

Trump, yang disurvei sebagai calon presiden Republikan teratas untuk pilihan raya November, berjanji akan melancarkan operasi pengusiran terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat jika pengundi menghantarnya kembali ke Rumah Putih.

Senator Marsha Blackburn dan ahli politik Republikan lain telah menunjukkan bahawa walaupun pentadbiran Biden memohon dengan sia-sia untuk mendapatkan lebih banyak bantuan daripada Mexico dalam memperlahankan lonjakan pendatang, presiden itu telah menyaman negeri Texas untuk cuba membantu menyekat bahagian sempadannya. Pentadbiran itu telah melawan negeri di mahkamah untuk menghapuskan halangan sempadan dan menyaman Texas minggu lepas atas undang-undang baharu yang membolehkan polis tempatan menangkap pendatang haram kerana memasuki negara secara haram.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.