Protes berubah menjadi rusuhan di luar rumah Netanyahu di Jerusalem (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan menyerbu ke rumah perdana menteri Netanyahu di Jerusalem (VIDEO)

Penunjuk perasaan bertembung dengan polis Israel di luar rumah Perdana Menteri Benjamin Netanyahu di Jerusalem pada malam Selasa apabila mereka meminta beliau meletak jawatan, mengikut laporan media.

Ribuan penunjuk perasaan berkumpul di luar parlimen Israel, Knesset, untuk meluahkan kemarahan mereka terhadap cara pengendalian Netanyahu terhadap peperangan di Gaza, yang sehingga kini telah meragut nyawa hampir 33,000 orang. Mereka meminta pembebasan tebusan dan pilihan raya segera.

Perarakan bermula dengan siri ucapan oleh ahli keluarga tebusan yang dipegang oleh Hamas di Gaza, serta aktivis anti-kerajaan, dan bekas perdana menteri Ehud Barak – pengkritik lantang Netanyahu.

Hari ketiga demonstrasi anti-kerajaan selama empat hari dengan cepatnya berubah menjadi kacau bilau apabila penunjuk perasaan yang membawa obor merebak ke kawasan-kawasan di Jerusalem, menuju ke kediaman perdana menteri.

Ribuan penunjuk perasaan banjir ke jalan-jalan di kawasan kaya Rehavia di mana keluarga Netanyahu tinggal, berteriak slogan dan meminta beliau meletak jawatan. Beberapa penunjuk perasaan dilaporkan cuba merobek halangan di luar, mengikut media tempatan.

Orang ramai menyertai protes menentang kerajaan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan meminta pembebasan tebusan yang dipegang di Jalur Gaza oleh kumpulan militan Hamas di Jerusalem, Selasa, 2 April 2024.


© AP Photo / Ohad Zwigenberg

Gambar-gambar adegan itu menunjukkan polis menyerbu ke dalam orang ramai untuk menghalang mereka memecah masuk, dan menggunakan meriam air untuk menyebarkan penunjuk perasaan, kebanyakan mereka membawa bendera Israel. Polis Israel menggambarkan peringkat ini perarakan sebagai “runtuh tanpa kawalan.”

Seorang wanita memegang tanda bertulis ‘kemusnahan’ dalam bahasa Ibrani dengan lukisan mewakili Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, apabila penunjuk perasaan anti-kerajaan Israel menghadiri protes empat hari berhampiran parlimen di Jerusalem pada 2 April 2024.


© AHMAD GHARABLI / AFP

Penunjuk perasaan menuduh Netanyahu cuba menggunakan peperangan untuk memanjangkan cengkamannya terhadap kuasa, mendakwa beliau memberi keutamaan kepada kemandirian politiknya berbanding kepentingan lebih luas rakyat Israel. Mereka juga meletakkan tanggungjawab ke atas perdana menteri kerana kegagalan kerajaannya mencegah serangan 7 Oktober yang diketuai oleh Hamas. Netanyahu juga dituduh tidak berbuat cukup untuk membawa pulang tebusan yang dipegang oleh Hamas di Gaza.

Israel mengisytiharkan peperangan terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melancarkan serangan lintas sempadan kejutan pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh kira-kira 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Kempen tentera Israel sejak itu meninggalkan sekurang-kurangnya 32,845 orang maut, mengikut data terkini dari kementerian kesihatan Palestin yang diterbitkan pada Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.