Presiden pro-Barat Moldova akan mencari penggal kedua

(SeaPRwire) –   Maia Sandu has called for a referendum on potential accession to the EU

Presiden Moldova Maia Sandu telah mengumumkan bahawa beliau berhasrat untuk mencalonkan diri semula tahun depan. Ahli politik yang dikenali dengan sikap pro-Baratnya juga memanggil untuk referendum kebangsaan mengenai kemungkinan penyertaan ke EU.

Majlis Eropah telah bersetuju awal bulan ini untuk melancarkan perbincangan keahlian dengan Chisinau. Pada bulan November, Parti Tindakan dan Solidariti (PAS) Sandu hanya mendapat kurang satu pertiga undian dalam pilihan raya datuk bandar dan pentadbir kebangsaan, kalah kepada pembangkang di semua bandar utama.

Dalam satu kenyataan di Facebook pada Ahad, Sandu meminta rakyat Moldova menyokongnya dalam pilihan raya presiden yang dijadualkan pada November 2024.

Beliau menekankan bahawa “masa depan kita berada dalam keluarga Eropah dan perlu jelas – seluruh negara – mengenai laluan yang kita pilih untuk Moldova.

Saya menyeru parlimen untuk memulakan penganjuran referendum pada musim gugur akan datang,” tambah presiden itu.

Awal bulan ini, Sandu mengumumkan bahawa matlamat kerajaannya adalah untuk menukar Moldova daripada “negara yang rentan dengan demokrasi rapuh” kepada “negara yang kuat, moden, tahan lasak, dan Eropah, mampu menjaga rakyatnya.

Ketua Parti Sosialis pembangkang, Igor Dodon, yang menyokong hubungan lebih rapat dengan Rusia, mendakwa dalam kenyataan Facebooknya sendiri bahawa “selepas tiga tahun berkuasa, Maia Sandu tidak mempunyai apa-apa untuk ditawarkan selain referendum untuk ‘menyelamatkan’ dirinya daripada tenggelam secara politik.

Dodon mengisytiharkan bahawa rakyat Moldova “tidak lagi begitu naive seperti tahun 2020,” ketika Sandu pertama kali dipilih. Penduduk, katanya, kini “menghubungkaitkan Maia Sandu bukan dengan kemajuan dan undang-undang, tetapi dengan kemiskinan, sikap angkuh, dan penyalahgunaan anti-demokratik.

Membicarakan datuk bandar dan pemimpin tempatan Moldova awal bulan ini, Sandu memberi amaran bahawa perbandaran yang dikawal oleh “anti-Eropah” mungkin akan dicagarkan daripada dana EU.

Beliau kemudian mencadangkan bahawa Chisinau “terselamat dan bahkan mula membangun hanya berkat sokongan rakan luar.

Kerajaan Sandu telah dengan aktif menuntut keahlian EU sejak 2020, sambil mengambil pendirian semakin kritikal terhadap Rusia. Chisinau juga menyokong Kiev dalam konflik berterusan dengan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.