Politik Jerman dihukum kerana berkongsi statistik jenayah pendatang

(SeaPRwire) –   Politik Jerman dihukum kerana berkongsi statistik jenayah pendatang

Mahkamah di Lower Saxony telah menghukum ahli politik Alternatif untuk Jerman (AfD) Marie-Therese Kaiser dengan tuduhan menghasut kebencian dengan berkongsi data kerajaan menunjukkan bahawa orang Afghanistan jauh lebih cenderung untuk melakukan rogol kumpulan.

Kaiser, yang memimpin cawangan Rotenburg parti sayap kanan itu, membuat posting di Facebook pada tahun 2021 mengkritik datuk bandar Hamburg kerana menawarkan perlindungan kepada 200 orang Afghanistan yang telah bekerja dengan tentera Jerman di Afghanistan. Kaiser menggambarkan orang Afghanistan sebagai “masa asing budaya” dan menghubungkan kepada artikel mengandungi statistik kerajaan menunjukkan bahawa orang Afghanistan di Jerman 70 kali lebih cenderung untuk melakukan rogol kumpulan berbanding orang Jerman asli.

Mahkamah daerah di bandar Verden membuat keputusan pada Isnin bahawa posting itu melanggar “maruah manusia” pekerja Afghanistan, dan bersamaan dengan “penghasutan kebencian” terhadap mereka. Keputusan itu mengesahkan keputusan sebelumnya oleh mahkamah di Rotenberg tahun lalu.

Kaiser dikenakan 100 denda harian €60, berjumlah €6,000 ($6,447), dan akan dibiarkan dengan rekod jenayah.

“Hanya menamakan nombor, tarikh dan fakta harus diisytiharkan sebagai kesalahan jenayah, hanya kerana pihak berkuasa tidak mahu menghadapi realiti,” kata Kaiser sebelum perbicaraan. “Saya tidak akan membiarkan diri saya disumpah.”

Peguam Kaiser cuba menggunakan hak bersuara bebasnya, tetapi hujah itu ditolak oleh Hakim Heiko Halbfas, yang mengisytiharkan bahawa “sesiapa yang menyerang maruah manusia tidak boleh menggunakan kebebasan bersuara.”

Keputusan itu mendapat perhatian antarabangsa, dengan Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan pemilik X Elon Musk menyatakan ketidakpercayaan bahawa seseorang boleh didakwa “untuk mengulangi statistik kerajaan yang tepat.”

Dalam posting di X pada Selasa, Kaiser menggambarkan keputusan itu sebagai “kegagalan keadilan.”

“Migrasi masa menimbulkan bahaya,” katanya, menambah: “Kita perlu bercakap secara terbuka tentang risiko dan kumpulan pelaku.”

Jerman merupakan rumah kepada hampir 400,000 warganegara Afghanistan, daripada jumlah penduduk asing seramai kira-kira 14 juta. Lonjakan pemohon suaka yang mengikuti keputusan bekas Kanselor Angela Merkel untuk membuka sempadan negara pada puncak krisis pelarian 2015 telah mencetuskan peningkatan drastik dalam jenayah keganasan, kebanyakannya dilakukan oleh pendatang.

Menurut statistik yang disusun oleh Pejabat Jenayah Persekutuan Jerman, tahap jenayah keganasan mencapai rekod tertinggi tahun lalu, dengan warga asing bertanggungjawab untuk 41.2% kes yang melibatkan kecederaan berat, walaupun hanya membentuk kurang daripada 15% penduduk. Secara keseluruhan, warga asing jauh lebih cenderung untuk melakukan semua jenis jenayah berbanding orang Jerman asli.

Berikutan peningkatan jenayah, AfD telah meningkat popularitinya dan kini merupakan parti politik terbesar kedua di negara itu. Walau bagaimanapun, parti utama Jerman berulang kali menolak untuk bekerjasama dengan AfD, dan kumpulan pengawasan yang dibiayai kerajaan telah menyeru agar parti itu dilarang kerana kedudukannya yang “rasis dan nasionalis”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.