Polis Memantau Perarakan Pro-Palestin Besar di London sebagai Penunjuk Perasaan Lawan Ditangkap

LONDON – Penyokong Palestin berarak dengan aman melalui pusat bandar London pada hari Sabtu, walaupun penentang kanan berlanggar dengan polis, selepas seminggu perdebatan marah sama ada untuk membenarkan perarakan pada hari apabila Britain menghormati mangsa perangnya.

Hari itu berlangsung dengan latar belakang ketegangan yang dibakar oleh Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman yang awal minggu ini menggambarkan perarakan pro-Palestin sebagai “perarakan kebencian” dan meminta agar perarakan Sabtu ini dibatalkan sebagai menghormati acara Armistice Day menandakan akhir Perang Dunia I.

Pergaduhan antara polis dan penentang kanan yang membawa bendera Kesatuan Great Britain dan bendera merah-putih England mengesahkan kebimbangan banyak orang yang takut bahawa komen Braverman akan menarik unsur kanan yang mencari alasan untuk berhadapan dengan penggerak pro-Palestin.

Polis London menangkap 82 orang untuk mencegah pelanggaran keamanan. Pasukan itu berkata mereka adalah sebahagian daripada kumpulan penentang yang cuba mencapai perarakan utama.

Braverman, yang menyelia penguatkuasaan undang-undang di Britain, kini perlu meletak jawatan, kata Humza Yousaf, menteri pertama Scotland.

“Kanan jauh telah diberi daya oleh Setiausaha Dalam Negeri,” kata Yousaf pada X, bekas dikenali sebagai Twitter. “Dia telah menghabiskan minggu meniup api perpecahan. Mereka kini menyerang Polis pada Armistice Day. Kedudukan Setiausaha Dalam Negeri tidak dapat dipertahankan.”

Lebih daripada 2,000 pegawai, sesetengah dipanggil dari pasukan sekitar, akan berada di jalan-jalan ibu kota ini akhir minggu untuk memastikan penggerak mematuhi undang-undang dan mencegah potensi pertembungan dengan penentang, kata Perkhidmatan Polis Metropolitan.

Polis juga mengambil langkah untuk menenangkan komuniti Yahudi, yang menjadi sasaran serangan antisemit yang meningkat sejak Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober dan pasukan Israel membalas dengan serangan dan menghantar tentera ke Jalur Gaza.

“Kami tahu kesan kumulatif protes berterusan, ketegangan meningkat dan kesalahan kebencian yang meningkat di seluruh London dan ketakutan serta kebimbangan yang dirasakan komuniti Yahudi kami terutamanya,” kata polis dalam kenyataan. “Mereka berhak merasa selamat di bandar mereka, mengetahui mereka boleh bergerak di seluruh London tanpa merasa takut terhadap intimidasi atau gangguan.”

Operasi penguatkuasaan undang-undang itu datang selepas Komisioner Polis Metropolitan Mark Rowley menentang tekanan daripada pemimpin politik untuk mengharamkan perarakan itu.

Perdana Menteri Rishi Sunak dan Braverman juga menyatakan kebimbangan bahawa protes itu boleh melimpah ke Ahad, apabila Raja Charles III dan perdana menteri Komanwel akan meletakkan karangan di tugu peringatan kebangsaan, dikenali sebagai Cenotaph.

Peringatan acara itu “suci” bagi Britain dan sepatutnya menjadi masa untuk kesatuan dan “pertimbangan berkabung yang serius,” kata Sunak dalam kenyataan sebelum acara Sabtu bermula.

“Adalah kerana mereka yang berjuang untuk negara ini dan kebebasan yang kita hargai bahawa mereka yang ingin protes boleh berbuat demikian, tetapi mereka mesti berbuat demikian dengan hormat dan aman,” kata Sunak.

Walaupun komen Sunak dan Braverman diarahkan kepada penunjuk perasaan pro-Palestin, pengkritik mengatakan mereka berisiko memicu pertembungan antara penggerak dan kumpulan kanan jauh.

Yang paling membimbangkan ialah komen Braverman yang menunjukkan bahawa polis London telah lebih lunak terhadap penunjuk perasaan pro-Palestin dan Penyokong Nyawa Hitam berbanding penunjuk perasaan kanan atau hooligan bola sepak. Braverman berkata pasukan Polis Metropolitan tidak mempedulikan pelanggaran undang-undang oleh “mob pro-Palestin.”

Pada hari Sabtu, pergaduhan meletus berhampiran Cenotaph antara polis dan penunjuk perasaan kanan yang menjerit “England sehingga saya mati.” Polis menggunakan tongkat untuk menghentikan penunjuk perasaan, dan upacara di tugu itu tidak terganggu. Pergaduhan lain berlaku di bahagian lain bandar, termasuk Chinatown dan berhampiran Dewan Rakyat.

Berikutan pertembungan berhampiran Cenotaph, polis berkata penunjuk perasaan kanan tidak berkumpulan tunggal dan pegawai mengesan mereka ketika bergerak ke bahagian lain London. Sekiranya mereka cuba menyerang perarakan pro-Palestin, “kami akan menggunakan semua kuasa dan taktik yang tersedia untuk mencegah perkara itu berlaku,” kata polis.

Penganjur perarakan pro-Palestin mengatakan mereka telah mengambil langkah untuk memastikan ia tidak bertembung dengan acara Armistice Day. Perarakan dijadualkan bermula sedikit selepas tengah hari, lebih daripada satu jam selepas negara menghormati dua minit senyap, dan ia akan mengikuti laluan dari Hyde Park ke Kedutaan Amerika Syarikat yang tidak melewati Cenotaph.

Ben Jamal, pengarah Palestine Solidarity Campaign, berkata penggerak menyeru supaya berakhirnya pengeboman Gaza, dan mengkritik Braverman kerana menggambarkan penunjuk perasaan sebagai ekstrimis yang akan mengotori Cenotaph. Kumpulan itu telah menaja perarakan setiap hari Sabtu di London sejak perang bermula.

“Kami berkata kepada polis kami tidak mahu berada berhampiran Whitehall pada 11 Nov: kami tidak mahu mengganggu persiapan peringatan ingatan pada Ahad,” kata Jamal kepada BBC. “Ia mustahil, kecuali jika dia tidak bercakap dengan polis, bahawa setiausaha dalam negeri tidak mengetahui ini apabila dia membuat komen.”

Tetapi polis telah pergi lebih jauh, mengisytiharkan zon pengecualian di sekeliling Cenotaph dan meletakkan pengawal 24 jam di sekeliling tugu itu, di tengah kebimbangan bahawa sesetengah penunjuk perasaan mungkin cuba mengotorinya. Penunjuk perasaan juga dilarang dari jalan-jalan berhampiran Kedutaan Israel, berhampiran permulaan perarakan, dan beberapa kawasan berhampiran Kedutaan Amerika Syarikat.

Polis juga berkata mereka akan mengambil langkah untuk mencegah konvoi kenderaan memandu ke perarakan melalui komuniti Yahudi. Pada tahun-tahun terdahulu, konvoi yang membawa orang yang melambai bendera dan berteriak hinaan antisemit menyebabkan “kebimbangan, ketakutan dan kesedihan yang ketara,” kata pasukan itu.

Laurence Taylor, timbalan pesuruhjaya bantuan Met, berkata polis mungkin perlu menggunakan kekuatan untuk menguruskan sesetengah pertembungan yang berlaku sepanjang akhir minggu.

“Kami sedar akan ada penentang, serta banyak orang yang biasanya datang ke London untuk menandakan penghormatan mereka pada Armistice Day, pada Ahad Peringatan,” katanya. “Ini bermakna kami perlu rancangan polis besar dan berdaya yang berada.”