Polis di Haiti menyelamatkan wanita dan kanak-kanak terperangkap di hospital oleh kumpulan bersenjata

The entrance at the Fontaine Hospital Center in Cité Soleil area of the Port-au-Prince, Haiti, on Jan. 23, 2023.

(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti — Sebuah kumpulan bersenjata berat mengelilingi sebuah hospital di Haiti pada hari Rabu, mengurung wanita, kanak-kanak dan bayi baru lahir di dalamnya sehingga polis menyelamatkan mereka, menurut pengarah pusat perubatan itu, yang memohon bantuan melalui media sosial.

Pusat Hospital Fontaine di ibu negara Port-au-Prince dianggap sebagai oasis dan tali hayat di sebuah komuniti yang dikuasai kumpulan geng yang telah melepaskan serangan semakin ganas terhadap satu sama lain dan penduduk. Orang yang tinggal di kawasan Cite Soleil yang luas di ibu negara sering diperkosa, dipukul dan dibunuh.

Pengasas dan pengarah hospital itu, Jose Ulysse, memberitahu Associated Press bahawa geng membakar rumah di sekeliling hospital dan menghalang orang di dalam daripada meninggalkannya. Beliau pada mulanya berkata bahawa ia kelihatan beberapa ahli geng telah memasuki hospital tetapi kemudian berkata mereka tidak masuk.

Ulysse berkata anggota Pasukan Polis Kebangsaan Haiti menyahut panggilan bantuan dan tiba dengan tiga trak berperisai untuk mengevakuasi 40 kanak-kanak dan 70 pesakit ke rumah persendirian di bahagian bandar yang lebih selamat. Di kalangan yang dievakuasi dengan berhati-hati adalah kanak-kanak yang memerlukan oksigen, katanya.

“Geng kini menguasai keseluruhan kawasan itu,” katanya.

Jurucakap Pasukan Polis Kebangsaan tidak segera membalas mesej untuk meminta komen.

Ulysse mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab sebagai ahli geng Brooklyn, dipimpin oleh Gabriel Jean-Pierre, yang dikenali sebagai “Ti Gabriel”. Jean-Pierre juga merupakan ketua pakatan geng yang kuat dikenali sebagai G-Pep, salah satu daripada dua pertubuhan bermusuhan di Haiti.

Gang Brooklyn mempunyai kira-kira 200 ahli dan menguasai beberapa komuniti di Cite Soleil, termasuk Brooklyn. Mereka terlibat dalam pemerasan, pecah rumah dan keganasan amnya, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang baru.

“Pertalian G-Pep dan sekutunya semakin diperkukuhkan kerjasama dan pelbagai pendapatan mereka, terutamanya dengan melakukan penculikan untuk tebusan, yang membolehkan mereka memperkukuhkan keupayaan bertempur,” menurut laporan itu.

Apabila AP melawat Pusat Hospital Fontaine awal tahun ini, Ulysse berkata dalam temubual bahawa geng telah menargetkan beliau secara peribadi dua kali.

Gang di seluruh Haiti terus berkembang lebih kuat sejak pembunuhan Presiden Jovenel Moïse pada Julai 2021, dan bilangan penculikan dan pembunuhan terus meningkat.

Awal tahun ini, sekurang-kurangnya 20 ahli geng bersenjata menyerbu sebuah hospital yang dikendalikan oleh Doctors Without Borders dan menculik seorang pesakit dari bilik bedah. Pengganas itu mendapat akses selepas berpura-pura kecemasan yang membahayakan nyawa, kata pertubuhan itu.

—Penulis Berita Associated Press Dánica Coto di San Juan, Puerto Rico, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)