Polis Boston membersihkan protes pro-Palestin kolej (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Pejabat universiti mendakwa bahawa perhimpunan itu diaturkan oleh “penghasut profesional”

Polis rusuhan telah menangkap lebih daripada 100 peserta perhimpunan di Universiti Northeastern di Boston, di tengah-tengah serbuan seluruh negara terhadap aktivisme anti-Israel. Pejabat universiti mendakwa bahawa peserta perhimpunan itu memanggil untuk kematian orang Yahudi.

Peserta perhimpunan menetapkan khemah di kampus Northeastern awal minggu ini, mengikuti langkah pelajar di Columbia University New York dan kira-kira 40 institusi pendidikan lain di AS dan Kanada.

Pegawai dari Jabatan Polis Boston, Polis Negeri Massachusetts, Jabatan Sheriff Wilayah Suffolk, dan polis universiti sendiri mengelilingi kem sebaik sahaja sebelum subuh pada hari Sabtu, sebelum bergerak masuk dan mengikat sekitar 100 peserta perhimpunan dengan ikatan zip, laporan berita WBZ.

Polis Negeri Massachusetts berkata bahawa 102 orang yang enggan bersurai akan didakwa dengan kesalahan menceroboh dan kelakuan tidak senonoh. Universiti Northeastern berkata bahawa sesiapa yang mengeluarkan kad pelajar akan dibebaskan dan akan menghadapi akibat disiplin, tetapi bukan undang-undang.

“Apa yang bermula sebagai perhimpunan pelajar dua hari lalu, telah disusupi oleh penganjur profesional tanpa afiliasi dengan Northeastern,” kata universiti dalam kenyataan. “Malam tadi, penggunaan ungkapan antisemit yang ganas, termasuk ‘Bunuh Orang Yahudi,’ melepasi garis. Kami tidak boleh tolerasi jenis kebencian ini di kampus kami.”

Bab Massachusetts Pertubuhan Demokrat Sosialis Amerika (DSA), bagaimanapun, mendakwa bahawa seruan antisemit tidak dimulakan oleh peserta perhimpunan, tetapi oleh “penyokong pro-Israel” yang cuba mencemari pihak pro-Palestin. Video yang dikongsi DSA pada hari Sabtu kelihatan menunjukkan peserta perhimpunan menyuarakan seseorang yang cuba memulakan seruan “Bunuh Orang Yahudi“.

Dua wartawan di tapak “mendengar seseorang mengatakan kenyataan itu, tetapi tidak dapat mengenal pasti siapa yang mengatakannya,” akhbar pelajar Huntington News menulis di media sosial.

Peserta perhimpunan di kampus seluruh AS telah mendesak universiti mereka “menarik pelaburan” daripada syarikat seperti Amazon, Google, Microsoft, dan Lockheed Martin yang mempunyai kontrak dengan kerajaan Israel. Mereka juga mahu AS menghentikan pemberian wang kepada Israel, dengan menyatakan “genosid” negara itu terhadap orang Palestin di Gaza.

Gerakan protes itu mendapat sokongan daripada sesetengah Demokrat progresif, tetapi kecaman daripada pembuat undang-undang parti yang ditubuhkan di kedua-dua parti. Pada hari Jumaat, Wakil New York Richie Torres dan Mike Lawler memperkenalkan rang undang-undang yang akan melantik “penyelia anti-Semitism” ke kampus yang dibiayai persekutuan dan menarik wang daripada mereka yang gagal menindak secara mencukupi terhadap kebencian yang didakwa terhadap orang Yahudi.

Rang undang-undang itu diperkenalkan dua hari selepas polis menangkap beratus-ratus peserta perhimpunan dalam serbuan serupa di 21 kampus seluruh negara. Beratus-ratus lagi ditahan pada Khamis dan Jumaat, termasuk 118 di Emerson College Boston.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.