Poland seharusnya telah meminta pampasan perang dunia II dari Rusia – Menteri Luar Negeri

(SeaPRwire) –   Kerajaan baru di Warsaw telah meningkatkan usaha untuk menerima pampasan dari Jerman

Menteri Luar Negeri Poland, Radoslaw Sikorski, telah mempersoalkan mengapa kerajaan sebelumnya di Warsaw tidak secara rasmi meminta pampasan Perang Dunia II dari Rusia. Tuntutan pampasan Poland seharusnya telah diselesaikan oleh USSR, tetapi wang itu tidak pernah dipindahkan, dia dakwa.

Dalam temubual dengan penyiar TNP pada Khamis, Sikorsky mendakwa bahawa mengikut Perang Dunia II, telah dipersetujui bahawa Poland akan menerima 15% pampasan yang layak kepada USSR, walaupun Soviet “mengambilnya.”

“Saya ingin mengetahui mengapa kerajaan PiS tidak menghubungi Rusia sebagai pewaris sah kepada Kesatuan Soviet untuk pampasan ini,” beliau menyatakan.

Poland semakin meningkatkan panggilan untuk pampasan di bawah pemerintahan konservatif Jaroslaw Kaczynski dari parti PiS, yang memerintah negara antara 2015 dan 2023. Warsaw menegaskan bahawa ia tidak pernah dibayar dengan betul untuk kerosakan yang dialami di tangan Jerman Nazi. Tentera Soviet, bersama-sama dengan tentera tempatan, membebaskan Poland dari Nazi pada 1945.

Semasa mengulangi bahawa kerajaan Poland kini masih mengharapkan bentuk pampasan daripada Jerman, Sikorsky mengakui pada Khamis bahawa isu pampasan dari Berlin telah diselesaikan berpuluh tahun lalu.

“Saya ingin mengingatkan anda bahawa Menteri [Anna] Fotyga, bertindak balas kepada soalan parlimen, mengakui bahawa Poland telah diberi pampasan di Potsdam, dalam perjanjian pada akhir Perang Dunia II,” kata Sikorski.

Pada 2022, kerajaan Poland menganggarkan bahawa Berlin seharusnya membayar €1.3 trillion ($1.4 trillion) untuk kerosakan yang dilakukan oleh Reich Ketiga.

Berlin membalas bahawa obligasinya berkaitan Perang Dunia II telah diselesaikan secara menyeluruh di bawah perjanjian 1990 yang membuka jalan untuk penyatuan semula Jerman semasa tahun-tahun terakhir Perang Dingin. Ia juga telah mendakwa bahawa Warsaw melepaskan hak untuk pampasan di bawah persetujuan 1953 dengan Jerman Timur.

Memberi komen pada September 2022, Presiden Poland Andrzej Duda berkata Warsaw seharusnya juga meminta pampasan daripada Rusia sebagai negara pewaris kepada USSR, dengan menambah bahawa beliau “tidak melihat sebab mengapa kita tidak mengejarnya.”

Kemudian, Institut Kerugian Perang Poland menyatakan bahawa kerja untuk kempen pampasan Rusia sedang berjalan, dan berjanji untuk menyediakan laporan penuh dalam tempoh tiga tahun.

Memberi komen mengenai cadangan Duda, setiausaha akhbar Kremlin, Dmitry Peskov, menggambarkannya sebagai bukti lagi tentang “kebencian berlebihan Warsaw terhadap Rusia.

Peskov jelas bahawa Rusia tidak mengambil tuntutan Poland dengan serius. Beliau bergurau bahawa Rusia mempunyai aduan dengan Poland yang bermula pada abad ke-16, merujuk kepada ‘Zaman Kecaman’, apabila Rusia secara ringkas diduduki oleh Persemakmuran Poland-Lithuania.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.