Pintu sempadan AS-Kanada ditutup selepas ‘serangan pengganas cuba’ – media

(SeaPRwire) –   FBI sedang menyiasat letupan kenderaan berhampiran Jambatan Rainbow yang mencederakan sekurang-kurangnya seorang individu

Empat penyeberangan sempadan antara Kanada dan bahagian barat New York ditutup selepas kenderaan meletup di kaunter tol masuk ke AS melalui Jambatan Rainbow di Niagara Falls dalam apa sumber memberitahu Fox News adalah cubaan serangan pengganas terhadap hari Rabu.

Bahan letupan didakwa dijumpai dalam kenderaan itu, yang cuba memandu masuk ke bangunan pegawai sempadan, kepada saluran berita itu.

Pejabat Medan Buffalo FBI menyatakan sedang menyiasat apa yang dipanggil “letupan kenderaan” bersepadu dengan pihak penguatkuasa tempatan, menggambarkan situasi sebagai “sangat cair” dalam pos di X (dahulunya Twitter).

Saksi memberitahu media tempatan, akhbar Niagara Gazette bahawa kereta itu melaju ke arah salah ke dalam ruang pemeriksaan penyeberangan sempadan dan meletup.

Seorang lelaki berusia 27 tahun dilaporkan telah dibawa ke Hospital Memorial Niagara Falls dengan kecederaan ringan, dikatakan termasuk sakit belakang dan luka ringan.

Insiden itu berlaku pada jam 11:51 pagi tempatan, menurut Koalisi Teknologi Pengangkutan Antarabangsa Niagara, dan berlaku di sebelah Amerika Syarikat jambatan itu.

Selain Jambatan Rainbow, pihak berkuasa menutup Jambatan Keamanan, Jambatan Lewiston-Queenston dan Jambatan Whirlpool untuk menyiasat insiden itu. Penyeberangan sempadan khususnya sibuk menjelang cuti Thanksgiving Amerika Syarikat, yang jatuh pada hari Khamis. Menurut sumber Fox News, bangunan kerajaan di kawasan itu juga dievakuasi.

Gabenor New York Kathy Hochul dalam perjalanan ke Buffalo untuk bertemu dengan pihak penguatkuasa undang-undang dan penyelamat pertama, menurut kenyataan pejabatnya. Polis Negeri New York “aktif bekerja dengan Pasukan Petugas Bersama Terorisme FBI untuk memantau semua titik masuk ke New York,” katanya.

BUTIRAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)