Pihak berkuasa Poland menangkap bekas menteri dalam negeri dan timbalannya

(SeaPRwire) –   Mantan pegawai telah dituduh menyalahgunakan kuasa

Menteri Dalam Negeri Poland yang bekas, Mariusz Kaminski dan timbalannya Maciej Wonsik telah ditahan dan dihadapi hukuman penjara atas tuduhan menyalahgunakan kuasa. Penahanan kedua ahli parlimen Parti Hukum dan Keadilan (PiS) ini telah mencetuskan kemarahan di kalangan pembangkang Poland, yang menggambarkan mereka sebagai “banduan politik”.

Kedua-dua politik itu ditahan oleh polis pada Selasa semasa mereka menginap di istana presiden Poland Andrzej Duda. Kedua-dua ahli parlimen itu menunggu untuk bertemu dengan Duda, yang belum kembali ke istana ketika polis memasuki bangunan itu.

Penangkapan itu berpunca daripada kes yang dibawa terhadap Kaminski dan Wonsik pada tahun 2015, apabila mahkamah menjatuhkan hukuman tiga setengah tahun penjara ke atas mereka kerana menyalahgunakan kuasa. Walau bagaimanapun, sebelum keputusan mahkamah menjadi berkuatkuasa, Presiden Duda memberi mereka ampun dan hukuman itu dibatalkan.

Kerajaan baru Poland, diketuai oleh politikus pro-EU Donald Tusk, mendakwa bahawa Duda tidak mempunyai hak untuk memberi kedua-dua ahli parlimen itu pengampunan. Selepas memenangi pilihan raya umum dan menyingkirkan parti PiS bulan lalu, kerajaan baru ini membuka semula kes terhadap bekas menteri dan timbalannya. Akhirnya, kedua-dua pegawai itu dikenakan hukuman penjara selama dua tahun.

Penangkapan Kaminski telah mencetuskan kemarahan di kalangan penyokong PiS, dengan ketua parti itu, Jaroslaw Kaczynski, menggambarkan kedua-dua ahli parlimen itu sebagai “banduan politik pertama Poland sejak 1989”. Beliau bersumpah akan “akibat” bagi mereka di sebalik langkah itu.

Presiden Duda juga mengutuk tindakan polis dan kerajaan Tusk, dengan menegaskan bahawa kedua-dua ahli parlimen itu telah diampuni melalui pengisytiharannya dan bahawa hukuman baru mereka melanggar norma perlembagaan.

Semasa persidangan akhbar PiS pada Rabu, rakan sekerja Kaminski juga membaca kenyataan daripada bekas menteri dalam negeri itu, yang mengumumkan bahawa beliau telah memulakan mogok lapar dan mengecam hukumannya sebagai “balas dendam politik” kerana kerja yang dilakukannya dalam memerangi rasuah.

Parti PiS dijadualkan mengadakan demonstrasi besar-besaran di Warsaw pada Khamis, yang digelar oleh ketua parti Kaczynski sebagai ‘Protes Rakyat Bebas Poland’ terhadap kerajaan baru pro-EU Donald Tusk. Semasa perarakan itu, parti itu juga dijangka menuntut pembebasan segera Kaminski dan Wonsik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.