Petani sekatan jalan di Berlin (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan takut langkah-langkah pengurangan belanjawan kerajaan Jerman akan memaksa ladang-ladang untuk ditutup

Petani dari seluruh Jerman tiba di Berlin dengan trak mereka pada Isnin, membantah terhadap rancangan kerajaan untuk memotong subsidi diesel dan potongan cukai untuk kenderaan pertanian. Baru-baru ini Berlin mengumumkan langkah-langkah pengurangan belanjawan yang dirancang untuk 2024, selaras dengan usaha-usaha untuk menangani defisit belanjawan berbilion euro.

Petani marah menghalang jalan tengah berhampiran Gerbang Brandenburg, membawa papan tanda yang bertulis “Dasar politik anda adalah pengisytiharan perang terhadap petani” dan “Cukup sudah!” Penunjuk perasaan takut bahawa potongan belanjawan yang dirancang akan meninggalkan sektor pertanian Jerman hampir €1 bilion ($1.1 bilion) lebih teruk pada tahun hadapan. Menurut jabatan polis Berlin, kira-kira 1,700 trak dan 6,600 petani mengambil bahagian dalam protes tersebut.

Persatuan Petani Jerman (DBV) dan Lobbiland Creates Connection (LsV) mengugut untuk memperluas demonstrasi jika langkah-langkah pengurangan belanjawan dilaksanakan. Presiden DBV Joachim Rukwied memberi amaran di perhimpunan itu bahawa “dari 8 Januari kami akan hadir di mana-mana dengan cara yang negara ini belum pernah alami sebelum ini. Kami tidak akan menerima ini.”

Berbicara kepada penyiar ARD di protes itu, Menteri Pertanian Jerman Cem Ozdemir berkata bahawa petani “tiada pilihan” selain diesel.

“Saya tidak menutup diri daripada kita perlu menjimatkan, tetapi ia mesti dilakukan dengan cara yang kita bawa orang bersama kita — dan petani adalah mereka yang membekalkan kita dengan makanan,” kata Ozdemir. “Potongan ini … membebankan sektor terlalu berat.”

Berlin terpaksa bergegas untuk menyumbat lubang dalam belanjawannya selepas keputusan mahkamah perlembagaan awal November mengisytiharkan usaha yang cuba untuk menggunakan semula €60 bilion ($65.7 bilion) dana Covid-19 yang tidak digunakan sebagai tidak perlembagaan.

Kabinet Canselor Olaf Scholz dihadapkan dengan pilihan untuk menangguhkan apa yang dikenali sebagai klausa hutang (yang mengehadkan defisit kerajaan kepada 0.35% KDNK), atau menemui sekitar €17 bilion ($18.6 bilion) penjimatan dan potongan cukai.

Setiausaha Negara Steffen Hebestreit berkata pada Isnin bahawa keputusan mengenai belanjawan 2024 sudah dimuktamadkan dan tidak akan dibuka semula, walaupun butir-butir pelaksanaannya masih dilihat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.