Pesawat Pejuang Mengebom Kamp Pelarian Gaza sebagai Israel Menolak Dorongan AS untuk Jeda dalam Pertempuran

DEIR AL-BALAH, Gaza Strip — Pesawat pejuang Israel menyerang kem pelarian di Jalur Gaza awal pagi Ahad, membunuh sekurang-kurangnya 40 orang dan mencederakan puluhan lagi, kata pegawai kesihatan. Serangan itu berlaku ketika Israel berkata ia akan terus menekan matlamatnya untuk menghancurkan pemimpin Hamas di wilayah itu, walaupun desakan Amerika Syarikat untuk menangguhkan serangan bagi memberi bantuan kepada orang awam yang sangat memerlukan.

Israel menolak idea untuk menangguhkan serangannya, walaupun untuk jeda kemanusiaan sementara yang dicadangkan oleh Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken semasa lawatannya ke rantau ini. Kementerian Kesihatan Gaza berkata lebih 9,700 orang Palestin telah terbunuh di wilayah itu dalam hampir sebulan perang, dan angka itu dijangka meningkat ketika tentera Israel maju ke kawasan bandar yang padat.

Serangan udara menyerang kem pelarian Maghazi di pusat Jalur Gaza pada tengah malam, membunuh sekurang-kurangnya 40 orang dan mencederakan 34 orang lagi, kata Kementerian Kesihatan. Ia berkata penyelamat dan penduduk masih menggali di antara reruntuhan, berharap menemui mangsa yang masih hidup.

Seorang wartawan Associated Press di sebuah hospital berhampiran melihat lapan kanak-kanak mati, termasuk bayi, yang dibawa ke hospital selepas serangan itu. Seorang kanak-kanak yang terselamat dibawa di lorong hospital oleh seorang dewasa yang memegang tangannya, pakaiannya kotor dengan debu, ekspresi kekeliruan di wajahnya.

Arafat Abu Mashaia, yang tinggal di kem itu, berkata serangan udara Israel meratakan beberapa rumah bertingkat di mana orang yang dipaksa keluar dari bahagian lain Gaza mencari perlindungan.

“Ini adalah pembunuhan beramai-ramai yang sebenar,” katanya awal Ahad sambil berdiri di atas reruntuhan rumah yang musnah. “Semua di sini adalah orang aman. Saya cabar sesiapa yang mengatakan ada pejuang pertahanan di sini.”

Tentera udara Israel belum memberikan sebarang komen.

Kem itu, kawasan perumahan yang padat, terletak dalam zon evakuasi di mana tentera Israel telah menggesa orang awam Palestin di Jalur Gaza mencari perlindungan ketika menumpukan serangan tentera ke atas utara.

Walaupun desakan sedemikian, Israel terus mengebom Gaza, dengan mengatakan ia menyerang pejuang dan aset Hamas di mana-mana dan menuduh kumpulan itu menggunakan orang awam sebagai perisai manusia. Kritik mengatakan serangan Israel seringkali berlebihan, memandangkan bilangan wanita dan kanak-kanak yang terbunuh.

Blinken bertemu dengan Presiden Mahmoud Abbas di Tebing Barat yang diduduki Ahad lalu, sehari selepas bertemu menteri luar Arab di Jordan berjiran.

Abbas, yang tidak mempunyai kuasa di Gaza sejak Hamas mengambil alih pada 2007, berkata Pihak Berkuasa Palestin hanya akan mengambil alih kawalan Gaza sebagai sebahagian daripada “penyelesaian politik menyeluruh” yang menubuhkan negara merdeka yang juga akan mengambil Semenanjung Gaza dan Baitulmaqdis timur, tanah yang dirampas Israel dalam peperangan 1967.

Ucapannya nampaknya semakin merapatkan pilihan yang semakin kurang untuk mengurus Gaza jika Israel berjaya menumbangkan Hamas. Rundingan damai terakhir dengan Israel pecah lebih sepuluh tahun lalu, dan kerajaan Israel dikuasai lawan kepada penubuhan negara Palestin.

Blinken bertemu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu Jumaat lalu, yang bersikeras tidak boleh ada gencatan senjata sementara sehingga semua tebusan yang dipegang Hamas dibebaskan.

Pemimpin Arab menyeru gencatan senjata serta merta. Tetapi Blinken berkata ini hanya akan meninggalkan Hamas di tempat, membolehkannya pulih dan mengulangi apa yang dilakukannya pada 7 Oktober, ketika kumpulan itu melancarkan serangan meluas dari Gaza ke selatan Israel, memulakan perang.

Beliau berkata jeda kemanusiaan mungkin penting untuk melindungi orang awam, memberi bantuan dan mengeluarkan warga asing, “sambil membolehkan Israel mencapai matlamatnya, menewaskan Hamas.”

Banyak kawasan perumahan utara Gaza telah diratakan dalam serangan udara. Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk hal ehwal kemanusiaan menganggarkan lebih separuh penduduk yang tinggal, dianggarkan 300,000 orang, mencari perlindungan di kemudahan PBB. Tetapi serangan Israel yang membunuh juga kerap kali mengenai dan merosakkan tempat perlindungan itu.

Pesawat pejuang Israel sekali lagi menjatuhkan risalah mendesak orang untuk bergerak ke selatan dalam tempoh empat jam Ahad ini. Ramai orang dilihat berjalan ke lebuh raya utara-selatan Gaza dengan kaki sambil membawa barang yang boleh dibawa dengan tangan, manakala yang lain membawa gerabak unta.

Serangan udara Israel pada tengah malam memukul sumur air di Tal al-Zatar di utara Gaza, memutuskan bekalan air untuk puluhan ribu orang, kata perbandaran Hamas di bandar Beit Lahia dalam kenyataan awal Ahad.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata kira-kira 1.5 juta orang di Gaza, atau 70% penduduk, telah melarikan diri dari rumah. Bekalan makanan, air dan bahan api yang diperlukan untuk generator hospital dan kemudahan lain hampir habis.

Perang ini telah meningkatkan ketegangan di rantau ini, dengan Israel dan kumpulan militan Lebanon Hezbollah kerap bertukar tembakan di sempadan.

Di Tebing Barat yang diduduki, sekurang-kurangnya dua orang Palestin terbunuh semasa serbuan penangkapan Israel di Abu Dis, hanya di luar Baitulmaqdis, menurut Kementerian Kesihatan Palestin. Tentera berkata seorang militan yang menubuhkan sel bersenjata dan menembak tentera dibunuh semasa serbuan itu.

Sekurang-kurangnya 150 orang Palestin terbunuh di Tebing Barat sejak permulaan perang, terutamanya semasa protes ganas dan pertempuran senjata semasa serbuan penangkapan.

Ribuan orang Israel membantah di luar kediaman rasmi Netanyahu di Baitulmaqdis Sabtu lalu, mendesaknya meletak jawatan dan meminta pulang kira-kira 240 tebusan yang dipegang Hamas. Netanyahu enggan mengambil tanggungjawab atas serangan Oktober 7 di selatan Israel yang membunuh lebih 1,400 orang. Tembakan roket berterusan Palestin memaksa puluhan ribu orang Israel meninggalkan rumah.

Dalam satu lagi petanda ketidakpuasan umum di Israel, seorang menteri kerajaan junior, Amihai Eliyahu, mencadangkan dalam temu bual radio Ahad bahawa Israel boleh menjatuhkan bom atom ke atas Gaza. Kemudian beliau menarik balik kata-kata itu, mengatakannya hanyalah “metafora.” Netanyahu mengeluarkan kenyataan mengatakan komen menteri itu “tidak berasaskan realiti” dan Israel akan terus berusaha mengelakkan kecederaan orang awam.

Di kalangan orang Palestin yang terbunuh di Gaza adalah lebih 4,800 kanak-kanak, kata Kementerian Kesihatan Gaza, tanpa memberikan pecahan antara orang awam dan pejuang. Tentera Israel berkata 29 askarnya terbunuh semasa operasi darat.