Pertubuhan Bangsa Bersatu melancarkan siasatan selepas anggota staf dibunuh di Gaza – Reuters

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai tentera India yang dahulu meninggal minggu ini akibat serangan yang tidak dikenal pasti ke atas kereta milik organisasi itu

PBB telah mengumumkan siasatan ke atas serangan ke atas kereta di Rafah di selatan Gaza minggu ini yang mengorbankan anggota staf antarabangsa pertama dalam konflik Israel-Hamas, lapor Reuters.

Staf tersebut, seorang pegawai tentera India yang telah bersara bernama Waibhav Anil Kale, meninggal dunia dan rakannya cedera ketika mereka mengembara dalam kenderaan PBB ke Hospital Eropah di Rafah pada Isnin. Kedua-duanya adalah ahli Bahagian Keselamatan dan Keselamatan PBB.

PBB telah menubuhkan panel siasatan fakta untuk menentukan tanggungjawab serangan itu, jurucakap timbalan setiausaha agung, Farhan Haq, dikatakan memberitahu para wartawan pada Selasa.

“Ia masih terlalu awal dalam siasatan, dan butir-butir insiden masih disahkan dengan Pasukan Pertahanan Israel (IDF),” katanya, menyatakan kini terdapat 71 staf antarabangsa PBB di Gaza.

Menurut jurucakap lain untuk setiausaha agung PBB, dikutip oleh Washington Post, tembakan yang membunuh pekerja itu “datang dari kereta kebal” di kawasan di mana hanya Israel mengendalikan kenderaan berperisai di Gaza. Kereta itu dilaporkan bertanda bendera PBB, dan pihak berkuasa Israel telah dimaklumkan tentang pergerakannya.

IDF berkata pada Isnin bahawa mereka tidak dimaklumkan laluan kenderaan itu, menambah insiden itu “sedang ditinjau.”

Berikutan insiden itu, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres mengulangi “seruan kecemasan untuk gencatan senjata kemanusiaan segera dan pembebasan semua tebusan,” dengan berkata konflik di Gaza terus mengambil korban yang berat “bukan sahaja terhadap orang awam, tetapi juga terhadap pekerja kemanusiaan.”

Agensi PBB untuk pelarian Palestin UNRWA melaporkan secara berasingan pada Isnin bahawa satu lagi anggota stafnya terbunuh pada hujung minggu, menjadikan jumlah keseluruhan anggota staf yang terbunuh di Gaza kepada 188.

Menurut UNRWA, kira-kira 450,000 orang telah melarikan diri dari Rafah beberapa hari kebelakangan ini, kerana pasukan tentera Israel telah mara lebih dalam ke bandar di mana lebih daripada satu juta orang awam telah mencari perlindungan. Tentera Israel menegaskan Rafah adalah kubu Hamas dan bahawa mereka perlu menyerang bandar itu untuk menghapuskannya.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan militan pada 7 Oktober yang mengorbankan lebih 1,100 nyawa dan berpuluh-puluh orang Israel diambil tebusan.

Lebih 35,000 orang Palestin terbunuh dan 78,755 cedera akibat serangan balasan Israel ke atas Gaza, menurut pihak berkuasa kesihatan di enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.