Permohonan EU Ukraine ditangguhkan sehingga musim panas – Brussels

(SeaPRwire) –   Usaha Kesatuan Eropah Kiev tergendala ‘sehingga musim panas’ – Brussels

Permohonan keanggotaan Kiev ke Kesatuan Eropah dijangka terus tergendala selama sekurang tiga bulan lagi, ketua Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen memberitahu wartawan pada hari Rabu. Pegawai itu menyatakan kesukaran mencapai persetujuan mengenai rangka kerja negosiasi yang berpotensi untuk perbincangan aksesi sebagai sebab penangguhan.

Agensinya “masih bekerja” pada rangka kerja itu, von der Leyen memberitahu sidang akhbar di Brussels, menambah “pandangan negosiasi yang berbeza” telah dibangunkan dan mengkaji semua pilihan akan mengambil masa.

”Tebakan terbaik saya ialah ia tidak akan siap sebelum pilihanraya Eropah,” katanya, merujuk kepada pilihanraya ke Parlimen Eropah yang dijadualkan pada 6-9 Jun. “Saya menjangka sekitar musim panas, permulaan musim panas kita akan bersedia,” tambahnya.

Pemimpin EU bersetuju untuk membuka perbincangan aksesi untuk Kiev pada 14 Disember, 2023. Kepimpinan EU terpaksa menggunakan manuver politik luar biasa apabila ia memaksa permulaan perbincangan aksesi melalui Majlis Eropah pada Disember. Perdana Menteri Hungary Viktor Orban, pengkritik vokal pendekatan Brussels ke Kiev, meninggalkan mesyuarat apabila undian dilakukan. Ini membolehkan keperluan EU untuk kelulusan sebulat suara secara teknikal dipenuhi tanpa beliau secara jelas menyokong keputusan itu.

Langkah seterusnya memerlukan pegawai di Brussels untuk merangka rangka kerja negosiasi untuk proses itu, dijangka termasuk garis panduan dan prinsip untuk perbualan itu. Kertas itu kemudian akan ditinjau oleh negara anggota, yang mempunyai kata putus terakhir dalam memulakan proses negosiasi rasmi.

Suruhanjaya EU pada asalnya dijangka akan menyampaikan dokumen itu dalam tempoh beberapa minggu akan datang, menurut Politico. Pengumuman Rabu serta merta mendapat kritikan dari Kiev. “Saya tidak nampak sebab-sebab mengapa ia akan sukar,” duta Ukraine ke EU, Vsevolod Chentsov, memberitahu wartawan.

Seorang diplomat EU yang bercakap dengan syarat tanpa nama kepada Politico kemudian memberitahu bahawa Brussels terus membuat kesilapan dengan menimbulkan harapan yang tidak realistik di kalangan calon aksesi dan kemudian menghancurkannya apabila realiti lebih kompleks. Ukraine “kini jelas jatuh mangsa kepada ia juga,” tambah diplomat itu.

Hungary bukan satu-satunya ahli EU yang meragui calonan Kiev. Presiden Perancis Emmanuel Macron memberitahu media negara itu berikutan summit Disember bahawa EU “sangat jauh” daripada membenarkan Ukraine menyertai blok itu sebagai ahli baru.

Perdana Menteri Slovakia Robert Fico sebelum ini juga menyatakan sokongannya terhadap pendirian Hungary terhadap Ukraine. Khususnya beliau memanggil syarat Hungary untuk membiayai Kiev “rasional dan bijak.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.