Peristiwa Utama Dari Demonstrasi Pro-Palestin di Seluruh Amerika Syarikat

Thouasands Gather For

Ribuan penunjuk perasaan pro-Palestin mengambil jalanan di seluruh Amerika Syarikat pada 4 November, meminta gencatan senjata di Gaza di tengah peperangan Israel-Hamas. Lebih daripada 9,700 orang Palestin telah terbunuh di Gaza, mengikut kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas, dan lebih daripada 1,400 orang terbunuh di Israel sejak serangan Hamas pada 7 Oktober yang memulakan peperangan itu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sehingga kini enggan meminta gencatan senjata sehingga Hamas melepaskan lebih 200 tebusan. Presiden Amerika Syarikat Joe Biden baru-baru ini menggesa supaya berlakunya penangguhan kemanusiaan untuk membenarkan lebih bantuan didagangkan dan tebusan dilepaskan.

Dengan semua mata tertumpu ke atas Timur Tengah, terdapat protes besar-besaran menyokong gencatan senjata. Di seluruh media sosial, ramai orang menarik perhatian kepada krisis kemanusiaan di Gaza, dengan makanan, air, bahan api dan bekalan perubatan hampir habis.

Berikut adalah peristiwa penting daripada protes di seluruh Amerika Syarikat.

Penyanyi Macklemore berucap kepada kumpulan di Washington D.C.

Penyanyi Macklemore, dilahirkan Ben Haggerty, mengambil mikrofon di satu perhimpunan di ibu negara Amerika Syarikat pada 4 November, berkata beliau tidak menjangkakan berada di situ kerana “terdapat ribuan orang yang lebih layak berucap mengenai isu Palestin merdeka berbanding diriku.”

“Mereka menyuruh saya bersikap senyap, menyuruh saya menjalankan penyelidikan, untuk kembali, bahawa ia terlalu rumit untuk mengatakan sesuatu, untuk bersikap senyap pada masa ini. Dalam tempoh tiga minggu yang lalu, saya telah kembali dan menjalankan penyelidikan dan saya boleh diajar, saya tidak cukup maklumat, tetapi saya tahu cukup bahawa ini adalah genosid,” beliau mendakwa. Satu video ucapan beliau kemudiannya menerima lebih 112,000 sukaan di X (dahulunya Twitter).

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mendefinisikan genosid sebagai satu jenayah “dilakukan dengan niat untuk memusnahkan, keseluruhan atau sebahagian, kumpulan kebangsaan, etnik, kaum atau agama.” PBB mengatakan sedang mengumpul bukti jenayah perang dilakukan oleh Hamas dan Israel, manakala sembilan keluarga mangsa Israel serangan Hamas mengemukakan aduan ke Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengatakan Hamas melakukan genosid.

Kerajaan Israel telah membantah dakwaan genosid—contohnya, menuduh sesetengah politikus Sepanyol yang mencadangkan itu bersekongkol dengan Hamas.

Nihad Awad, janji akibat dalam pilihan raya 2024: “Tiada gencatan senjata, tiada undi”

Nihad Awad, pengarah kebangsaan Majlis Hubungan Islam Amerika, berkata kepada kumpulan di Washington D.C. pada 4 November bahawa tiada gencatan senjata bermakna tiada undi Arab-Amerika untuk Presiden Biden dan parti Demokrat dalam pilihan raya 2024, the Guardian melaporkan.

“Rangkaian kita ialah: Tiada gencatan senjata, tiada undi,” Awad mengulangi, dengan kumpulan menyertai. “Tiada undi di Michigan, tiada undi di Arizona, tiada undi di Georgia, tiada undi di Nevada, tiada undi di Wisconsin, tiada undi di Pennsylvania.”

Imej rentas masa menunjukkan kumpulan besar dalam protes D.C.

Pertubuhan aktivis Jawapan Koalisi, yang mempromosikan protes di Washington D.C. pada 4 November, melepaskan video rentas masa, menunjukkan aliran besar orang di jalanan.

Organisasi itu mendakwa di Twitter bahawa perarakan itu dihadiri oleh 300,000 orang, walaupun nombor itu tidak dapat disahkan oleh TIME.

Ribuan menguasai jalan di bandar-bandar California

Pro-Palestrinian rally at Israeli Consulate in Los Angeles

Membawa poster dan bendera Palestin,