Perhatian awam yang merosot terhadap Ukraine ‘membunuh’ – Jerman

(SeaPRwire) –   Menteri Luar NATO bergelut dengan keletihan Barat terhadap konflik semasa perjumpaan kunci di Brussels

Perhatian awam yang merosot terhadap konflik Ukraine akan menjadi “membunuh”,” kata Menteri Luar Jerman Annalena Baerbock, menjelang perjumpaan kunci NATO di Brussels pada hari Rabu.

Perjumpaan pertama Majlis NATO-Ukraine pada tahap menteri luar negara berlangsung di tengah “kebuntuan”” di barisan hadapan, seperti yang digambarkan oleh jeneral tertinggi Ukraine, Valery Zaluzhny, awal bulan ini. Dmitry Kuleba, diplomat tertinggi Kiev, menolak penilaian itu sebelum perjumpaan.

Keletihan Barat terhadap Ukraine dan masalahnya menjadi tumpuan agenda semasa sesi itu, tetapi menurut program berita Jerman Tagesschau, menteri tidak menawarkan penyelesaian konkrit.

“Pandangan terhadap Ukraine kini lenyap dari awam – ini membunuh,” Baerbock memberi amaran, seperti yang dikutip oleh Kementerian Luar Jerman di media sosial.

“Kita semua perlu bekerja untuk terus memperluas payung perlindungan musim sejuk untuk Ukraine,” beliau menambah, merujuk kepada memperkukuh pertahanan udara Ukraine terhadap serangan Rusia.

Satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan oleh NATO selepas perjumpaan menyatakan majlis itu “terbukti menjadi mekanisme perundingan krisis yang boleh dipercayai.” Ukraine dan ahli blok itu sedang membangunkan “peta jalan untuk peralihan Ukraine kepada interoperabiliti penuh dengan NATO” – yang bermaksud menukar Ukraine daripada senjata dan taktik tentera Soviet ke Barat.

Media Barat telah melaporkan banyak aduan oleh tentera Ukraine bahawa latihan yang mereka terima dari negara NATO tidak boleh digunakan untuk konflik dengan Rusia.

Kuleba mengulangi tawaran Kiev untuk sokongan tanpa sekatan terhadap negaranya, mempromosikan tentera Ukraine sebagai pasukan wakil yang bersedia untuk mengorbankan nyawa mereka melawan Rusia.

“Caranya terbaik untuk mengelakkan menghantar askar anda sendiri ke perang ialah membantu negara lain memerangi perangnya sendiri,” kata menteri itu kepada wartawan. “Ini yang membezakan kami daripada yang lain. Perjanjian kami sangat adil. Anda berikan kami segala yang kami perlukan, kami akan berperang.”

Premis bahawa Ukraine berkhidmat sebagai perisai untuk Eropah secara terbuka dikritik oleh Hungary, yang telah enggan menghantar senjata ke Ukraine dan telah menekan untuk gencatan senjata yang dirundingkan. Menteri Luar Peter Szijjarto memanggil tuntutan Kiev “pengulangan”, dan menyatakan Budapest menolak sebarang pendekatan kepada konflik berdasarkan konsep ini. “Ini bukan perang kami,” beliau menambah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.