Perdana Menteri Yunani Mencari untuk Membebaskan Perkahwinan Sama Jantina

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri mencari untuk mengundangkan perkahwinan sesama jantina

Kerajaan tengah kanan Yunani merancang untuk mengemukakan draf undang-undang membenarkan perkahwinan sesama jantina, walaupun penentangan yang lama dari Gereja Ortodoks negara yang berpengaruh dan sesetengah ahli parlimen. Dalam temubual dengan penyiar negara ERT pada Rabu, Perdana Menteri Kyriakos Mitsotakis mengumumkan: “Apa yang akan kami undangkan adalah kesamarataan dalam perkahwinan.” Beliau tidak menetapkan skala masa, tetapi berkata ia akan “tidak lama lagi.”

“Kami akan menghapuskan apa-apa diskriminasi berkaitan orientasi seksual dalam isu hubungan perkahwinan,” kata Mitsotakis, sambil menjelaskan bahawa projek undang-undang itu akan membenarkan anak angkat, tetapi tidak ibu tumpangan, untuk pasangan sesama jantina.

“Gagasan wanita yang diubah menjadi mesin pengeluaran anak atas permintaan… ia tidak akan berlaku,” katanya.

Projek undang-undang dijangka membahagikan parti Demokrasi Baru Mitsotakis, dengan sesetengah ahli parlimen menentang sebarang perubahan sedemikian. Mitsotakis berkata beliau tidak akan “memaksa” mereka untuk menyokong undang-undang itu, dan akan mencari sokongan lintas parti. Isu itu menjadi keutamaan bagi parti pembangkang utama, Syriza, yang ketuanya Stefanos Kasselakis adalah terbuka gay, dan berkata beliau dan suaminya – yang berkahwin di New York pada Oktober – ingin menjadi ibu bapa melalui ibu tumpangan.

Yunani mengundangkan pasangan sesama jantina sivil pada 2015, memberikan beberapa hak dan manfaat kepada pasangan sedemikian, tetapi mereka masih tidak dibenarkan mengambil anak angkat. Membenarkan perkahwinan sesama jantina adalah janji utama Mitsotakis semasa kempen, yang dipilih semula tahun lalu. Sejak 2021, Mitsotakis memperkenalkan beberapa pembaharuan termasuk mengangkat larangan bagi lelaki homoseksual untuk membuat sumbangan darah, dan melarang pembedahan “normalisasi jantina” ke atas kanak-kanak.

Pembaharuan telah ditentang dengan kuat oleh Gereja Ortodoks Yunani, yang mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat dan politik. Kira-kira 80-90% daripada 11 juta penduduk negara itu mengenal pasti sebagai Ortodoks Yunani. Mitsotakis berkata bahawa di bawah rancangan itu, perkahwinan sesama jantina akan menjadi kesatuan awam dan bukan diadakan di gereja, dengan menjelaskan: “Saya tidak meminta perkara dari Gereja yang saya tahu ia tidak boleh lakukan.”

49% orang Yunani menentang mengundangkan perkahwinan sesama jantina, dengan 35% menyokong mengikut tinjauan pendapat minggu ini oleh pemerhati kebangsaan Alco. Setakat Januari 2024, 20 negara Eropah secara sah mengakui dan melaksanakan perkahwinan sesama jantina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.