Perdana Menteri Scotland meletak jawatan

(SeaPRwire) –   Pro-independence dan pro-Palestine Humza Yousaf telah meletak jawatan selepas hanya lebih daripada setahun berkuasa

Perdana Menteri Scotland Humza Yousaf mengumumkan peletakan jawatannya pada Isnin semasa sidang akhbar di Edinburgh. Beliau telah berkuasa hanya lebih daripada setahun lalu.

Berusia 39 tahun itu meletak jawatan berikutan keputusannya untuk menamatkan perkongsian kuasa antara parti pro-kemerdekaan Parti Kebangsaan Scotland (SNP) dan Parti Hijau atas pertikaian mengenai sasaran perubahan iklim. Yousaf berharap untuk memimpin kerajaan minoriti, tetapi parti-parti pembangkang menunjukkan mereka tidak akan menyokongnya, dengan dua parti mencadangkan undi tidak percaya. Parti Hijau juga berkata mereka tidak akan menyokong perdana menteri.

Yousaf memberitahu sidang akhbar bahawa adalah “sama sekali mungkin” beliau boleh memenangi undi kepercayaan dengan mengadakan perjanjian, namun beliau tidak bersedia untuk menukar prinsipnya semata-mata untuk terus berkuasa. Beliau akan terus berkhidmat sebagai perdana menteri sehingga SNP memilih penggantinya, tambah beliau.

Parlimen Scotland kini mempunyai masa 28 hari untuk memilih perdana menteri baru sebelum pilihan raya dipaksa.

Peletakan jawatan ini menjadikan Yousaf sebagai ketua kerajaan SNP yang paling pendek tempoh perkhidmatan sejak Scotland mendapat kerajaan sendiri pada 1998. Beliau juga merupakan ketua kerajaan moden Barat pertama yang beragama Islam dan orang pertama memimpin parti utama UK yang beragama Islam.

Yousaf menyokong pengeluaran Scotland daripada UK dan menyertai semula EU sebagai negara merdeka. Tahun lalu beliau menandatangani strategi baharu yang menyatakan bahawa SNP akan memulakan rundingan segera dengan kerajaan British mengenai Scotland meninggalkan UK jika parti itu memenangi majoriti kerusi Scotland dalam pilihan raya umum. Undian dijangka diadakan pada separuh kedua tahun ini.

Pada Jun, beliau berkata jika Scotland memperoleh kemerdekaan daripada Kerajaan United Kingdom, ia akan bergerak untuk menyertai semula Kesatuan Eropah. Orang Scotland memilih untuk kekal dalam UK dalam referendum 2014, tetapi menghadapi realiti Britain pasca-Brexit, terdapat perasaan yang diperbaharui untuk memutuskan tali dengan London dan memandang ke arah Brussels, dakwa Yousaf.

Isteri Yousaf, Nadia, berasal daripada keturunan Palestin. Mertua pertama menteri terperangkap di Gaza selama empat minggu pada musim gugur lalu selepas pergi ke sana untuk melawat kerabat.

Pada Januari, ketua kerajaan SNP itu berkata tindakan Israel di Gaza adalah “setaraf dengan pembersihan etnik” dan berkata keengganan kerajaan UK untuk meminta gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas adalah “menyedihkan.” Beliau juga berulang kali memanggil London untuk menghentikan jualan senjata kepada Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.