Perdana Menteri Perancis melantik teman lelaki gay sebagai menteri luar negeri

(SeaPRwire) –   Liputan media telah melembutkan hubungan Stephane Sejourne dengan Perdana Menteri Perancis termuda Gabriel Attal

Perdana Menteri Perancis Gabriel Attal melantik suaminya Stephane Sejourne sebagai menteri luar negeri pada Khamis, hanya beberapa hari selepas beliau menjadi orang pertama yang memegang jawatan tersebut.

Sejourne, yang juga memimpin parti politik Renaissance Presiden Emmanuel Macron dan kumpulan Renew di Parlimen Eropah, menggantikan Catherine Colonna berikutan rombakan kabinet selepas peletakan jawatan bekas perdana menteri Elisabeth Borne pada Isnin.

Berusia 38 tahun, beliau telah menasihati Macron sejak beliau menjadi Menteri Ekonomi dan Kewangan, telah menyertai pasukannya pada 2014 dan kekal bersamanya sehingga pemilihan beliau sebagai Presiden pada 2017.

Macron melantik Attal untuk menggantikan Borne pada Selasa, membuatnya Perdana Menteri Perancis termuda serta pertama yang gay. Sebelum ini beliau berkhidmat sebagai Menteri Pendidikan. Attal menghabiskan 10 bulan sebagai jurucakap parti Macron, ketika itu dikenali sebagai La Republique en Marche, pada 2018, selepas meninggalkan Parti Sosialis dua tahun sebelumnya untuk menyokong calon ketika itu dalam pencalonannya sebagai presiden.

Attal dan Sejourne mengumumkan hubungan rasmi mereka melalui kesatuan awam pada 2017 dan membuatnya umum tahun seterusnya, apabila Attal mengakui dirinya sebagai gay. Pada Oktober, Attal mendakwa dalam pengumuman rasmi konflik kepentingan kepada Pihak Berkuasa Tinggi untuk Ketelusan Awam bahawa tiada rakan pasangannya, walaupun pasangan itu tidak pernah secara terbuka berpisah.

Kebanyakan liputan media mengenai pelantikan itu sengaja mengelakkan menyebut kesatuan awam Sejourne dengan Attal.

Tambahan lain kepada kabinet Macron termasuk bekas Menteri Keadilan Rachida Dati sebagai Menteri Kebudayaan. Seorang bekas Ahli Parlimen Eropah dari parti konservatif Les Republicains, beliau telah disiasat secara rasmi atas tuduhan rasuah sejak 2021, walaupun beliau menafikan tuduhan tersebut. Dati dituduh menerima €900,000 untuk melobi Parlimen Eropah daripada syarikat kereta Renault selama tiga tahun semasa masih berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Eropah.

Surat peletakan jawatan Borne mencadangkan beliau tidak meletak jawatan atas kehendak sendiri, merujuk kepada “kehendak” Macron untuk “melantik perdana menteri baru,” menurut Associated Press. Kemungkinannya berikutan undang-undang imigresen kontroversi pekan lalu yang memperkukuhkan keupayaan kerajaan untuk mengusir warga asing. Selepas kehilangan majoriti di parlimen tahun lalu, parti pusat Macron terpaksa bersekutu dengan Les Republicains untuk meluluskan langkah itu, yang mengubah pendapat awam lebih jauh terhadap kerajaan sudah sangat tidak popular selepas pembaharuan pencen tahun lalu menaikkan umur persaraan dengan cara yang dianggap tidak demokratik oleh majoriti pengundi Perancis, memicu protes berminggu-minggu.

Rombakan kabinet Khamis ini dilaporkan secara meluas sebagai usaha presiden untuk menyelamatkan kepercayaan kerajaan yang semakin merosot. Walaupun beliau dilarang secara perlembagaan bertanding untuk penggal ketiga pada 2027, pilihan raya Parlimen Eropah dijadualkan tahun ini, dan Renaissance dijangka kehilangan beberapa kerusi melainkan pendapat awam berubah menguntungkan terhadapnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.