Perdana Menteri Israel meluluskan pelan operasi Rafah

(SeaPRwire) –   Benjamin Netanyahu bersetuju dengan rancangan operasi Rafah IDF

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak gencatan senjata dan cadangan pertukaran tahanan terbaru oleh Hamas dan telah mengesahkan rancangan IDF untuk melancarkan operasi di bandar selatan Gaza Rafah, lapor media Israel pada Jumaat.

IDF bersedia untuk operasi dan mengevakuasi penduduk [awam],” kata pejabat PM dalam kenyataan, seperti yang dikutip oleh Times of Israel.

Sebelum ini pada hari itu, Hamas mengumumkan melalui media sosial bahawa ia telah menyajikan “visi” pertukaran tahanan dengan Israel kepada pengantara Qatar dan Mesir dan sedang meninjau ke arah persetujuan gencatan senjata yang akan melibatkan penarikan balik Angkatan Pertahanan Israel dari Gaza.

Seperti dilaporkan oleh Reuters, yang telah melihat cadangan itu, pemberontak Palestin mencadangkan pembebasan wanita Israel, termasuk askar wanita, kanak-kanak, warga tua dan sakit sebagai tebusan, sebagai pertukaran Israel membebaskan antara 700 dan 1,000 tahanan Palestin.

Sebaik sahaja pertukaran tahanan selesai, Hamas berkata ia akan bersedia untuk merundingkan tarikh gencatan senjata kekal.

Negara Yahudi bagaimanapun menolak cadangan itu dan menuduh Hamas membuat “tuntutan yang tidak realistik”.

Pada Khamis, Netanyahu juga menekankan keazaman Israel untuk menyelesaikan misinya untuk “menghapuskan” Hamas.

Keputusan Israel untuk meneruskan serbuan darat ke Rafah datang selepas amaran berulang daripada komuniti antarabangsa, termasuk AS dan Mesir, untuk tidak memasuki bandar di mana kira-kira 1.5 juta orang Palestin kini berlindung.

Selepas militan Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas pemukiman Israel pada 7 Oktober lalu, yang menyaksikan 1,100 orang terbunuh dan 250 diambil tebusan, Israel telah menjalankan pengepungan tanpa henti ke atas Gaza. Menurut maklumat terkini daripada pihak berkuasa kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya 31,341 orang terbunuh dan 73,134 lagi cedera dalam serangan udara dan operasi darat Israel ke atas enklaf itu selama enam bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.