Perdana Menteri British dituduh ‘kroni’ kerana menganugerahkan gelaran kepada penderma parti

(SeaPRwire) –   Rishi Sunak dituduh ‘kronisme’ untuk menganugerahkan penderma parti

Perdana Menteri UK Rishi Sunak menghadapi kecaman dan tuduhan kronisme atas keputusannya untuk memberikan gelaran kesatria kepada salah satu penderma terbesar Parti Konservatif, yang telah menyumbang jutaan paun.

Sunak mengumumkan senarai kehormatan ‘Easter’ pada Khamis, langkah yang banyak dipandang tidak biasa kerana ia dibuat di luar pusingan kehormatan tradisional, yang diberikan pada Tahun Baru atau Ulang Tahun Raja.

Senarai itu, yang termasuk beberapa Ahli Parlimen Konservatif, beberapa tokoh yang terlibat dalam bekerja pada kecerdasan buatan dan pengarah filem Christopher Nolan yang memenangi Anugerah Akademi, juga menampilkan jutawan berkebangsaan Mesir Mohamed Mansour.

Mansour, yang telah berkhidmat sebagai bendahari kanan Parti Konservatif sejak 2022, adalah penyokong kuat perdana menteri. Tahun lalu, beliau memberikan £ 5 juta ($ 6.3 juta) kepada Konservatif yang merupakan sumbangan tunggal terbesar yang mereka terima dalam lebih dua dekad. Kesatriaan Mansour dianugerahkan untuk “perniagaan, amal dan perkhidmatan politik.”

Walau bagaimanapun, gelaran baru-baru ini jutawan itu telah menimbulkan alis di kalangan tokoh politik UK, dengan beberapa menuduh Sunak “kronisme” yang jelas.

“Rakyat sudah muak dengan Tories dan kronisme menjijikkan mereka. Berikan mereka beberapa juta paun dan gelaran kesatria atau kebangsawanan adalah milik mereka. Seluruh perkara ini bau seperti ikan busuk yang membusuk, dari kepala,” ketua Reform UK Richard Tice memberitahu The Telegraph.

Pengerusi Parti Buruh Anneliese Dodds menyuarakan pandangan serupa, memberitahu Sky News bahawa ini menunjukkan “ketidakhormatan yang jelas terhadap pejabat [yang Sunak sepatutnya berasa bangga memegang],” menambah bahawa memberi wang tidak sepatutnya menjadi “laluan otomatik” kepada kesatria.

Lord Konservatif Robert Haywood juga memperingatkan bahawa orang ramai akan “tidak senang” dengan langkah Sunak. “Masalahnya adalah anda mempunyai orang-orang yang benar-benar dermawan filantropi yang juga memberi wang kepada parti politik, dan itulah di mana garisnya tidak dibezakan,” katanya.

The Telegraph membuat catatan bahawa keputusan “luar biasa” untuk memberikan penghormatan sebelum rehat Easter kemungkinan akan meningkatkan spekulasi bahawa perdana menteri mungkin akan memanggil pilihan raya musim panas yang tiba-tiba, dengan kesatriaan dianggap sebagai usaha untuk meningkatkan sokongan bagi partinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.