Perbicaraan Trump ditangguh tidak tentu

(SeaPRwire) –   Terdapat terlalu banyak isu yang belum diselesaikan dalam kes dokumen sulit, Hakim Daerah Aileen Cannon telah menetapkan

Seorang hakim persekutuan AS telah menangguhkan perbicaraan secara tidak terbatas dalam kes terhadap pemimpin Republikan dan bekas presiden Donald Trump, di mana dia dituduh salah gunakan dokumen sulit.

Pada musim panas 2022, agen FBI menyerbu kediaman dan kelab persendirian Mar-a-Lago Trump, mengumpulkan ratusan dokumen sulit. Washington Post melaporkan pada September tahun yang sama bahawa sebahagian daripada bahan berkaitan dengan rahsia nuklear AS, program peluru berpandu Iran, dan aktiviti perisikan Washington di China.

Setahun kemudian, Trump didakwa oleh juri besar persekutuan di Miami, Florida. Bekas presiden telah menafikan tuduhan.

Perbicaraan asalnya telah ditetapkan pada 20 Mei 2024. Walau bagaimanapun, dalam keputusan pada Selasa, Hakim Daerah AS Aileen Cannon menetapkan semula tarikh perbicaraan, dengan mengatakan terdapat lapan permohonan tertangguh yang belum diputuskan. Hakim juga berkata beliau percaya dakwaan salah guna keselamatan kebangsaan “menyajikan persoalan baru dan sukar.”

Cannon berkata bahawa penetapan tarikh perbicaraan pada masa ini “akan tidak bijak dan tidak konsisten dengan tugas mahkamah untuk mempertimbangkan sepenuhnya dan adil” pelbagai isu dalam kes ini, dengan menyatakan bahawa “penyediaan pra-perbicaraan dan perbicaraan tambahan [adalah] perlu untuk membawa kes ini kepada juri.”

Pasukan guaman Trump sebelum ini mendakwa mengadakan perbicaraan terlalu dekat dengan pilihan raya, yang dijadualkan pada November, boleh menyebabkan gangguan pilihan raya.

Dengan yang baru, masih tidak jelas sama ada perbicaraan akan bermula sebelum pilihan raya, di mana Trump hampir pasti akan menghadapi pertandingan semula dengan Presiden AS Joe Biden. Washington Post menyatakan bahawa jika calon terdepan GOP itu memenangi pilihan raya, beliau boleh melantik peguam agung yang akan menarik balik tuduhan persekutuan terhadapnya. Jabatan Keadilan juga mempunyai dasar jangka panjang bahawa presiden yang menjabat tidak boleh didakwa.

Trump, yang merupakan bekas presiden AS pertama dalam sejarah negara itu yang menghadapi tuduhan jenayah, juga sedang melawan beberapa perjuangan undang-undang yang lain. Ini termasuk kes berkaitan pembayaran wang tutup mulut kepada pelakon filem dewasa, dan usaha yang dikatakan oleh Trump untuk secara haram membatalkan keputusan pilihan raya 2020. Beliau menafikan semua tuduhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.