Perang Taiwan akan mengurangkan KDNK global sebanyak 10% – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Pertembungan AS-China atas pulau berdaulat akan mengurangkan KDNK global sebanyak 10% – Bloomberg

Jika AS dan China akan mempunyai pertembungan tentera atas pulau Taiwan, KDNK global akan merosot sebanyak 10.2% dalam satu tahun, atau kira-kira $10 trillion, anggaran Bloomberg. Agensi berita perniagaan menyatakan bahawa titik terangnya ialah semua pihak yang terlibat mempunyai insentif untuk mengelakkan konflik.

Taiwan ialah pulau Cina berdaulat yang merupakan tempat perlindungan terakhir pasukan nasionalis semasa perang saudara yang berakhir pada 1949. Ia mempunyai perjanjian keselamatan dengan AS, yang telah menjanjikan untuk mempertahankannya, sekiranya Beijing cuba mengambilnya dengan paksaan.

Kerajaan Cina menuntut penyatuan semula Taiwan secara aman, tetapi telah berkata akan menggunakan tindakan tentera jika pulau itu mencari kemerdekaan rasmi. Presiden Xi Jinping berkata bahawa kedua-duanya akan “pasti disatukan semula” dalam ucapan Tahun Baru beliau. Ketegangan merupakan sebahagian daripada pertandingan kuasa global AS-Cina, di mana setiap pihak menuduh yang lain mempunyai niat jahat.

Kemungkinan konflik bersenjata terbuka untuk Taiwan masih rendah, tetapi cukup signifikan untuk syarikat-syarikat mengambil langkah berjaga-jaga, kata Bloomberg pada Selasa. Pulau itu merupakan pengeluar semikonduktor terkemuka, menjadikan ekonominya penting untuk pengeluaran global laptop dan telefon bimbit, dan pada tahap yang lebih rendah, kereta. Selat Taiwan juga merupakan laluan pengangkutan laut utama.

Unit penyelidikan Bloomberg menggunakan pemodelan komputer untuk menganggarkan impak konflik atas Taiwan ke atas ekonomi global. Ia mempertimbangkan dua senario: satu melibatkan blokad tentera laut setahun oleh China dan yang lain ialah perang penuh skala AS-Cina. Yang pertama akan menelan 5% KDNK tahunan dunia, manakala yang kedua akan menyebabkan kerugian lebih daripada dua kali ganda.

Pemodelan bergantung kepada beberapa anggapan, seperti keupayaan AS untuk menyatukan sekutunya untuk menghukum China dengan sekatan ekonomi.

Anggaran Bloomberg bagi kos perang, bagaimanapun, bukanlah senario terburuk. Sekiranya syarikat-syarikat yang bergantung kepada cip Taiwan gagal menggantikan dengan baik, KDNK global boleh hilang sebanyak 14%, kata Bloomberg. Walau bagaimanapun, jika mereka berjaya melebihi jangkaan, kosnya akan lebih rendah.

Bloomberg meramal dalam kedua-dua senario, China akan menanggung impak ekonomi lebih berat berbanding AS, tetapi “kos krisis $10 trillion akan begitu tinggi bagi semua pemain sehingga insentif untuk mengelaknya kuat,” kata laporan itu.

Pada Selasa, pentadbiran Taiwan mengeluarkan amaran pulau-luas, melaporkan pelancaran satelit Cina melalui ruang udara pulau itu. Media tanah besar berkata muatan adalah satelit astronomi. Sebelum ini pada Disember 2023, media Taiwan juga melaporkan tentang roket pembawa Cina melepasi pulau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.