‘Perang penjenayah’: Para penunjuk perasaan menghalang ucapan Hillary Clinton (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Dalam ucapan tentang keganasan seksual, Clinton diganggu oleh penunjuk perasaan mengenai rekodnya memacu konflik di Timur Tengah

Penunjuk perasaan pro-Palestin mengganggu Hillary Clinton dalam ucapan pada Jumaat, memanggil bekas setiausaha negara Amerika Syarikat sebagai “penjenayah perang” dan memberitahu beliau bahawa beliau “akan terbakar” kerana tindakannya di Timur Tengah.

Clinton terganggu apabila beliau naik pentas untuk memberikan ucapan mengenai keganasan berkaitan konflik di Universiti Columbia di New York, di mana beliau ialah profesor hal ehwal antarabangsa dan awam.

“Hillary Diane Rodham Clinton, anda ialah penjenayah perang!” seorang lelaki berteriak. “Rakyat Libya, rakyat Iraq, rakyat Syria, rakyat Yemen, rakyat Palestin serta rakyat Amerika Syarikat tidak akan memaafkan anda,” penunjuk perasaan itu terus berteriak sambil berkata “anda akan terbakar” ketika beliau dikeluarkan dari teater itu.

Mantan calon presiden itu memulakan ucapannya, tetapi diganggu dan diteriaki oleh penunjuk perasaan kedua.

“Anda telah melakukannya sebelum ini… Anda mengeksploitasi keganasan seksual di Libya supaya anda boleh membenarkan penggunaan ketenteraan Amerika Syarikat,” penunjuk perasaan itu berteriak. “Jika anda marah tentang keganasan seksual, anda akan bercakap mengenai keganasan seksual di Palestin dan keganasan seksual yang mereka hadapi setiap hari.”

“Orang bebas untuk membantah,” Clinton menjawab, “tetapi mereka tidak bebas untuk mengganggu acara atau kelas dan itu akan menjadi piawaian yang akan kami ikuti di sini dan seterusnya.”

Clinton berkhidmat sebagai setiausaha negara dari 2009 hingga 2013 di bawah bekas Presiden Barack Obama. Sebagai diplomat tertinggi Amerika Syarikat, beliau mendesak Obama untuk “meningkatkan” lebih tentera ke Afghanistan, bersenjata pemberontak anti-kerajaan di Syria, dan menyokong campur tangan NATO di Libya. Selepas pemimpin Libya Muammar Gaddafi digulingkan, diperkosa secara sodomi, dan dibunuh oleh pemberontak yang disokong Amerika Syarikat, Clinton berbangga kepada CBS News: “Kami datang. Kami melihat. Dia mati.

Clinton mengambil pendirian pro-Israel secara konsisten semasa tempoh beliau di Jabatan Negara, menyokong pengeboman Israel ke atas Lubnan pada tahun 2006. Beliau mengkritik panggilan untuk gencatan senjata dalam peperangan semasa Israel-Hamas, dengan mengatakan bahawa jeda dalam pertempuran akan memberi peluang kepada militan Palestin “untuk mengumpul senjata semula dan mempertahankan kitaran keganasan.

Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield berucap selepas Clinton dalam acara Jumaat itu. Beliau juga diganggu oleh penunjuk perasaan, yang menjerit “bebas, bebas Palestin” ketika mereka dikeluarkan dari dewan itu.

Pejuang Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang. Israel membalas dengan melancarkan serangan udara ke atas Gaza sebelum menghantar kereta kebal dan tentera ke dalam enklaf itu. Dalam bulan sejak itu, penunjuk perasaan pro-Palestin telah mengganggu Presiden Joe Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken, gerbang Rumah Putih, dan di rumah Biden di Delaware.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.