‘Perang Mahal’: Bagaimana Paket Bantuan Israel Daripada Besar Menjadi Lebih Besar

TOPSHOT-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

Dalam beberapa hari selepas Hamas menyerang Israel dan membunuh 1,400 orang awam, Pentadbiran Biden dan ahli Kongres utama tidak meluangkan masa untuk merangka pakej bantuan untuk memperkukuhkan perang Israel terhadap kumpulan pengganas. Cadangan awal: kira-kira $2 bilion dalam pembiayaan pertahanan tambahan untuk menyokong $3.8 bilion yang Amerika Syarikat hantar ke Israel setiap tahun.

Ia tidak berpanjangan. Apabila Presiden Joe Biden menghantar permintaan rasmi pada 20 Oktober, beliau mahu tujuh kali lebih banyak daripada itu untuk Israel – $14 bilion.

Apa yang berlaku? Pegawai Amerika dan Israel mengatakan permintaan Pentadbiran Biden untuk pembiayaan Israel yang meningkat disebabkan oleh pemimpin Israel yang mengatakan mereka memerlukan berbilion-bilion lebih untuk mengembangkan secara dramatik keupayaan pertahanan peluru berpandu negara itu. Faktor lain adalah ketakutan yang semakin meningkat dalam pentadbiran bahawa peperangan Gaza boleh berubah menjadi konflik serantau yang lebih meluas yang akan menyebabkan lebih banyak campur tangan Amerika yang berterusan. Rumah Putih mahu memulihkan daya ngeri Israel dan mencegah wakil-wakil Iran lain menyertai pertempuran, menurut sumber-sumber itu.

Tetapi sebulan selepas pembunuhan beramai-ramai Hamas, Biden masih belum lebih dekat untuk menghantar berbilion-bilion lebih ke Israel. Speaker Mike Johnson menolak cadangan presiden untuk pakej keselamatan kebangsaan $105 bilion yang termasuk $61 bilion untuk Ukraine dan $14 bilion untuk Israel, mengikat salah satu isu yang paling kontroversial di Capitol Hill dengan yang lain yang menikmati sokongan bipartisan yang meluas. Sebaliknya, Ahli Kongres Republikan meluluskan rang undang-undang bantuan Israel berdiri sendiri yang akan mengimbangi kos dengan memotong pembiayaan IRS, satu titik tidak boleh diterima bagi Demokrat. Langkah itu dijangka gagal di Senat.

Permintaan pembiayaan Biden akan mengembangkan secara mendadak sistem pertahanan peluru berpandu Israel yang dikenali sebagai Iron Dome dan David’s Sling, dengan menambah lebih 100 pelancar baru dan hampir 15,000 pencegat Tamir, menurut pegawai pentadbiran. Ini akan lebih daripada dua kali ganda penggunaan semasa tentera Israel terhadap program pertahanan udara. Pakej itu juga akan memulihkan stok pencegat Amerika Syarikat, peluru meriam, dan bekalan lain di Israel, selepas Tentera Amerika Syarikat memindahkan beberapa siri besar kepada Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dalam minggu-minggu kebelakangan ini.

Kemampuan pencegatan peluru berpandu Israel sangat penting untuk keupayaannya mempertahankan diri. Sejak pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober dan pengisytiharan perang Netanyahu, Hamas dan Hezbollah telah melancarkan beribu-ribu roket ke arah awam Israel dari Gaza dan Lubnan masing-masing, meninggalkan Israel berperang di dua barisan hadapan. “Israel menyenaraikan kosnya,” kata Ahli Kongres Brad Sherman, seorang Demokrat California dan veteran di Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan. “Banyak peluru sedang digunakan. Banyak kenderaan tentera akan digunakan atau rosak. Perang adalah mahal.”

Provokasi Hezbollah telah mempercepatkan kemungkinan konflik serantau yang lebih meluas – alasan lagi mengapa pentadbiran Biden mahu meningkatkan pembiayaan untuk Israel, di mana Amerika Syarikat mempunyai pangkalan tentera kekal. Menurut Pentagon, militia yang disokong Iran telah menyerang pasukan Amerika Syarikat di seluruh Timur Tengah sekurang-kurangnya 38 kali dalam bulan lepas.

Amerika Syarikat ketika ini mengalokasikan $3.8 bilion setahun untuk pertahanan Israel berdasarkan memorandum fahaman 2016 yang dirangka antara pentadbiran Obama dan kerajaan Netanyahu, perjanjian yang dicapai selepas dua pemimpin itu berselisih hebat mengenai perjanjian nuklear Iran. Bantuan pertahanan tambahan $14 bilion untuk Israel, bersama-sama keputusan Biden untuk mengerahkan dua kumpulan serangan kapal pengangkut pesawat ke rantau itu, menandakan “titik pusingan sejarah” dalam hubungan Amerika Syarikat-Israel, menurut bekas Duta Israel ke Amerika Syarikat, Michael Oren.

Sokongan Biden datang ketika Israel menghadapi semakin banyak kecaman antarabangsa terhadap kadar kematian awam yang meningkat di Gaza; balasan daripada progresif Amerika; dan desakan daripada lebih banyak Demokrat untuk menyokong gencatan senjata, yang Israel sangat menentang, katanya, sehingga tebusan dibebaskan dan misinya untuk menghancurkan infrastruktur tentera Hamas dan mengakhiri pemerintahannya di Jalur Gaza berakhir. Gencatan senjata “hampir-hampir akan menghapuskan kuasa rintih kami dan menjejaskan raison d’ĂȘtre kami dengan teruk,” kata Oren. “Dan raison d’ĂȘtre negara Yahudi adalah untuk melindungi orang Yahudi.”

Satu-satunya contoh sejarah untuk sikap Biden sekarang, tambah Oren, adalah pada tahun 1973, apabila Presiden Richard Nixon menghantar bekalan udara ke Israel semasa Perang Yom Kippur, walaupun mendapat bantahan daripada penasihatnya sendiri.

Tetapi masa mungkin tidak berpihak kepada Biden, atau Israel. Dengan beribu-ribu bukan pejuang awam telah terbunuh dan krisis kemanusiaan melanda Gaza, sokongan untuk usaha perang Israel semakin merosot di kalangan Demokrat. Ini mungkin segera akan menjadikan lebih sukar bagi Kongres untuk menghantar bantuan tentera yang dikatakan dibutuhkan negara itu.