Perang AS menentang kereta elektrik Cina bermula

(SeaPRwire) –   Industri Amerika Syarikat ketinggalan, tetapi Biden akan memanfaatkan perlindungan untuk memenangi pilihan raya 2024

Pentadbiran Biden telah mengumumkan bahawa ia bertekad untuk melindungi industri kereta Amerika Syarikat. Seperti biasa, Rumah Putih menabalkan kereta sebagai “ancaman keselamatan negara” dan mendakwa, tanpa asas, bahawa ia boleh menghantar data kembali ke China.

Tentu sahaja, sebarang pemerhati yang berpengalaman dan berpegang teguh sepatutnya tahu bahawa retorik “ancaman keselamatan negara” sentiasa digunakan sebagai asas pembenaran, sering tanpa bukti, untuk memenjarakan produk atau perkhidmatan tertentu dari China dan menjadikannya layak dikecualikan dari pasaran Amerika Syarikat. Oleh itu Huawei antara syarikat China yang lain juga telah diperlakukan dengan cara yang sama.

Retorik ini sering bersifat histeria, salah satu contoh terbaru adalah Senator Florida Rick Scott menganggap TikTok sebagai ancaman keselamatan negara. Itu mungkin merupakan pengecualian, tetapi apabila berkaitan dengan teknologi, apa-apa sahaja dari China biasanya dituduh melakukan pengintipan, dengan konsensus politik paranoia digunakan untuk membenarkan langkah dasar yang begitu keras.

Sebenarnya, dasar luar negara Pentadbiran Biden adalah untuk cuba menghalang kemajuan teknologi dan perindustrian China untuk menghentikan Beijing bergerak ke atas rantai nilai global dan mengikis keunggulan Amerika Syarikat dalam industri utama, dan dengan itu mengancam hegemoni AS. Terutamanya, Rumah Putih telah memberi tumpuan untuk cuba menghancurkan industri semikonduktor China, menggunakan skala semakin besar kawalan eksport untuk cuba menyekat syarikat China daripada akses kepada semikonduktor maju dan peralatan pembuatan yang berkaitan.

AS terkenal dengan perlindungan industri keretanya dari semua aspek, dan keras terhadap kawan dan lawan sama dalam hal ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat dorongan politik untuk maju industri tenaga boleh diperbaharui, yang menyebabkan peningkatan permintaan untuk kereta elektrik, bateri, panel suria dan barangan lain di seluruh dunia. Kebetulan, China telah meletakkan dirinya sebagai pengeluar dan eksporter terbesar tunggal tenaga boleh diperbaharui di planet ini dengan jarak yang jauh, . Permintaan untuk kereta elektrik buatan China sedang meningkat pesat.

Walaupun kereta buatan China dikenakan cukai 25% di AS sekarang, harga yang lebih kompetitif dan murah bagi model sedemikian bermakna ini berfungsi sebagai sedikit penghalang dan jumlah mereka sedang meningkat. Bukan sahaja itu, tetapi China telah dapat memanfaatkan lubang dengan memulakan pembuatan kenderaan mereka di Mexico, membolehkan kereta itu memasuki Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) dan dengan itu mengalami cukai yang lebih rendah. Ini meningkatkan tekanan politik ke atas pentadbiran Biden, yang, dengan pilihan raya akan datang, secara semula jadi akan cenderung untuk menunjukkan kekerasan terhadap China pada bulan-bulan akan datang.

Ini kerana beliau akan berhadapan dengan lawan politik yang memanggil untuk menjadi lebih keras terhadap China dan sudah, dalam presiden sebelumnya, mengubah perbualan dasar ekonomi Amerika Syarikat ke arah perlindungan. Dengan kata lain, Biden akan dipaksa secara politik untuk berjanji kepada idea-idea ekonomi Trump untuk menangani Trump sendiri. Untuk mendapatkan undi pekerja Amerika, beliau perlu menunjukkan bahawa beliau berjuang untuk pekerjaan Amerika, oleh itu menargetkan kenderaan elektrik buatan China akan menjadi agenda. Anda mungkin menambah bahawa , boleh memenangi atau mengakibatkan kekalahan pilihan raya untuknya, dan ini menyebabkan Hillary Clinton kehilangan pilihan raya 2016.

Tentu sahaja, kerana itu, Rumah Putih juga menyelam ke dalam histeria anti-China, termasuk dengan mengatakan bahawa Beijing akan mengawal jarak jauh kereta elektrik dan pintar untuk menutup jalan dan sistem AS, antara lain. Ia adalah ciri politik Amerika untuk menggunakan fitnah, ketakutan dan histeria dalam usaha untuk mewujudkan persetujuan untuk dasar, terutamanya dalam persekitaran yang begitu berpolarisasi hari ini. Jadi, walaupun perkara-perkara telah tenang pada tahap tinggi antara AS dan China dalam suku pertama 2024, kita boleh mengharapkan tahun ini menjadi bergolak dan tidak menentu, seperti yang berlaku pada tahun 2020, walaupun tanpa situasi yang lebih kacau bilau wabak Covid-19. Tetapi dalam apa jua cara, pada tahap makro, AS juga tidak mahu China mendominasi industri global atau, seperti yang dinyatakan Biden, “teknologi masa depan”. Oleh itu, walaupun AS jauh ketinggalan China dalam pengeluaran kenderaan elektrik, ia mungkin akan mengambil langkah untuk melindungi pasarannya sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.