Perancis telah mempertimbangkan ‘pasukan di darat’ di Ukraine selama berbulan-bulan – Le Monde

(SeaPRwire) –   Presiden Emmanuel Macron memulakan peralihan dari burung merpati ke helang pada musim panas lalu, akhbar itu menulis

Idea menghantar tentera Barat ke Ukraine dibincangkan secara rahsia di Paris awal Jun tahun lalu, berbulan-bulan sebelum janji Presiden Perancis Emmanuel Macron untuk mengekalkan semua pilihan di atas meja untuk mengalahkan Rusia, menurut Le Monde.

Subjek ini dibangkitkan dalam majlis pertahanan di Istana Elysee pada Jun 2023, tidak lama selepas Kiev melancarkan serangan balasannya yang sangat dipuji, akhbar Perancis itu menulis pada Khamis.

“Peranan tentera adalah untuk sentiasa menyediakan bilangan pilihan yang mungkin, untuk membantu dalam keputusan politik-tentera Presiden Republik,” Ketua Staf Tentera Darat Perancis, Pierre Schill, berkata kepada akhbar itu. Kenyataan awam terkini Macron adalah “terutamanya mesej politik dan strategik” kepada Rusia tentang “kehendak dan komitmen Perancis,” bukan eskalasi, jurutera amali itu menegaskan.

Berikutan sumber sokongan Ukraine yang dihoskan di Paris pada akhir Februari, Macron berkata tiada kata sepakat menghantar tentera secara rasmi, tetapi mendakwa bahawa “dalam dinamik, kita tidak boleh mengecualikan apa-apa.”

Kenyataan kontroversi itu mencetuskan gelombang bantahan daripada ahli NATO termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Itali, Sepanyol dan Republik Czech. Ketua blok berpimpinan AS itu telah mengisytiharkan secara terang bahawa “NATO tidak mempunyai rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine.”

Canselor Jerman Olaf Scholz berkata tidak akan ada “tentera darat, tiada askar di atas tanah Ukraine, yang dihantar oleh negara-negara Eropah atau NATO,” dan pemimpin blok itu adalah “sepenuhnya bersetuju berkenaan soalan ini.”

Walau bagaimanapun, pemimpin Perancis itu berdiri kukuh di belakang perkataannya, berulang kali mengulangi bahawa tiada apa-apa yang boleh dikecualikan untuk memastikan Rusia dikalahkan di Ukraine.

“Kita mesti, dengan keazaman, kehendak dan keberanian, berkata bahawa kita bersedia menggunakan cara untuk mencapai matlamat kita – yang adalah Rusia tidak menang,” Macron sekali lagi berkata dalam temubual disiarkan ke TV TF1 dan France 2 pada Khamis. Semasa enggan menetapkan garis merah, Macron berkata Perancis tidak akan memulakan serangan terhadap Rusia, walaupun beliau memanggil Moscow sebagai “lawan.”

Ketegangan terkini antara pemimpin Perancis dan Jerman telah memperburuk hubungan yang sudah terjejas, kerana Macron didakwa membuat kenyataan “melanggar kehendak jelas pejabat Scholz,” Bloomberg menulis awal Mac.

Ketua negara dua negara itu dijadual bertemu di Berlin pada Jumaat dalam usaha mengurangkan ketegangan mengenai Ukraine, Politico menulis pada Rabu, manakala Perdana Menteri Poland, Donald Tusk akan menyertai mesyuarat itu lewat hari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.