Perancis menyalahkan bekas republik Soviet atas kekacauan di Pasifik Selatan

(SeaPRwire) –   Parlimen bekas republik Soviet menuduh menyebabkan kekacauan di Pasifik Selatan

Azerbaijan memainkan peranan dalam protes mengenai pembaharuan perlembagaan di wilayah luar negeri Perancis iaitu New Caledonia, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin telah mendakwa.

Kekerasan meletus awal minggu ini di wilayah lautan Pasifik Perancis ini, salah satu kawasan terakhir yang masih di bawah kawalan Paris dalam era pasca-kolonial, meninggalkan sekurang-kurangnya lima orang mati, termasuk dua pegawai polis.

Protes itu dipicu oleh cadangan oleh ahli parlimen di Paris untuk memberi warganegara Perancis yang telah tinggal di New Caledonia selama sepuluh tahun hak untuk mengundi di wilayah itu. Inisiatif itu memicu kebimbangan bahawa undian orang Kanak asli, yang membentuk 40% daripada penduduk kepulauan itu, mungkin akan terhakis.

Apabila ditanya pada Khamis sama ada beliau percaya Azerbaijan, China atau Rusia campur tangan dalam hal ehwal New Caledonia, Darmanin menuding jari ke arah Baku. “Ini bukan fantasi, ini kenyataan,” kata menteri itu, menambah bahawa “sesetengah pemisah Caledonian membuat perjanjian dengan Azerbaijan.”

Republik pasca-Soviet itu terletak kira-kira 14,000 km dari New Caledonia.

Pada bulan lepas, bagaimanapun, parlimen Azerbaijan dan kongres New Caledonia menandatangani memorandum kerjasama di mana Baku mengakui hak penduduk tempatan untuk penentuan nasib sendiri. Berikutan langkah itu, Darmanin menuduh Azerbaijan menyokong pemisahan di wilayahnya dan mencadangkan bahawa Baku menggunakan ketegangan di rantau itu untuk membalas “pertahanan Armenia” yang beliau katakan “dibunuh” oleh Azerbaijanis.

Baku telah menafikan dengan tegas dakwaan menggalakkan pemisahan di New Caledonia, mendakwa semua andaian tentang campur tangan Azerbaijan adalah tidak berasas.

Pada April, jurucakap Kementerian Luar Azerbaijan Aykhan Hajizada menolak dakwaan pembersihan etnik di kalangan Armenia, memberitahu Darmanin bahawa beliau “tidak boleh lupa bahawa sebagai sebahagian daripada dasar kolonial… [Perancis] telah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan terhadap masyarakat tempatan dan membunuh berjuta-juta orang yang tidak bersalah dengan kejam.”

Hubungan antara Perancis dan Azerbaijan telah merosot sejak operasi tentera besar-besaran Azerbaijan di rantau Karabakh yang bergolak pada musim gugur 2023, yang dikecam oleh Paris. Baku berjaya mendapatkan semula kawalan ke atas rantau berpenduduk majoriti Armenia yang memisahkan diri dari Azerbaijan pada hari-hari terakhir Kesatuan Soviet, memicu kemusnahan besar-besaran pelarian dari kawasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.