Perancis membuat permintaan tentera ke Greece – media

(SeaPRwire) –   Paris dilaporkan meminta bantuan tentera ke Greece – media

Kerajaan Perancis telah membuat permintaan rasmi untuk meminjam sistem pertahanan udara dari Greece untuk tempoh Sukan Olimpik Paris, akhbar harian Greek Kathimerini melaporkan, dengan mengutip sumber-sumber yang diketahui.

Perancis telah meminta bantuan daripada sekutu antarabangsa untuk meningkatkan keselamatan bagi permainan musim panas, yang akan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos. Kira-kira 45,000 polis dan gendarmes Perancis, 18,000 tentera, dan sehingga 22,000 pengawal keselamatan swasta dijangka akan bekerja pada acara tersebut.

Permintaan untuk pemindahan sistem peluru berpandu permukaan-ke-udara jarak pendek Crotale dari Tentera Udara Greece telah dikemukakan, Kathimerini melaporkan pada Khamis. Perbincangan diplomatik bagi pemindahan bermula pada November lepas, akhbar itu berkata, dengan tiada perkembangan sehingga kini.

Sistem Crotale dibina Perancis dan telah digunakan oleh Tentera Udara Greece sejak 2003. Ia mempunyai julat tembakan 11-20 kilometer dan altitud maksimum serangan 6km, yang Kathimerini katakan “ideal” bagi keperluan Perancis.

Menurut sumber akhbar itu, Perancis telah menekankan bahawa walaupun ia bercadang untuk menyediakan sistem anti pesawat ke Ukraine, ia memerlukan bantuan sekutu untuk memastikan pertahanan infrastruktur kritikal di Paris semasa Sukan Olimpik.

Permintaan Perancis kepada Greece adalah “jelas lagi satu cadangan tidak langsung kepada Athens untuk ‘melonggarkan’ sebahagian daripada pertahanan anti pesawatnya, dalam usaha umum Eropah untuk memperkukuh Kiev,” Kathimerini menulis.

Kerajaan EU sedang di bawah tekanan yang semakin meningkat untuk menyediakan lebih sistem perlindungan kepada Kiev, terutamanya negara seperti Greece dan Sepanyol yang mempunyai sistem sedemikian dalam persenjataan mereka.

Perdana Menteri Greece Kyriakos Mitsotakis berkata pada hari Khamis lewat bahawa negara itu tidak boleh menawarkan sistem pertahanan udara – yang termasuk Patriots dan S-300 – ke Ukraine. “Kami diminta dan kami jelaskan mengapa kami tidak boleh berbuat demikian,” Mitsotakis berkata kepada Skai TV, menambah bahawa sistem ini “kritikal untuk keupayaan pencegahan kami.”

“Kami sudah memberikan bantuan nyata kepada Ukraine dan rakyatnya,” beliau menambah, dengan berkata tiada tindakan akan diambil “yang boleh mengancam keupayaan pencegahan negara kami atau pertahanan udara secara tidak langsung.”

Menurut laporan akhbar kewangan Financial Times, pemimpin Eropah semasa summit di Brussels minggu lepas secara peribadi mendesak Mitsotakis dan Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez untuk menyediakan sistem pertahanan udara ke Ukraine.

Amerika Syarikat dijangka akan meningkatkan tekanan ke atas Greece pada hari Jumaat semasa perbincangan telefon yang dirancang mengenai bantuan kepada Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.