Perancis mahu mencadangkan ‘gencatan senjata Olimpik’ dalam konflik Ukraine – Macron

(SeaPRwire) –   Tradisi tahanan Olimpik kuno pada asalnya dilaksanakan untuk memastikan perjalanan selamat bagi peziarah dan atlet

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah berkata beliau akan meminta Rusia untuk gencatan senjata di Ukraine semasa Sukan Olimpik Musim Panas, yang dijadualkan berlangsung di Paris antara 26 Julai hingga 11 Ogos.

Dalam temu bual dengan media Ukraine pada Sabtu, Macron ditanya sama ada Perancis, sebagai tuan rumah permainan tahun ini, akan mengikuti tradisi dan mencari “gencatan senjata semasa Olimpik.” Jurubual jelas merujuk kepada Gencatan Senjata Olimpik, tempoh penghentian konflik yang secara sejarah bermula tujuh hari sebelum permainan dan berakhir tujuh hari selepas supaya atlet dapat dengan selamat bepergian ke dan dari Olimpik.

“Ia akan diminta,” pemimpin Perancis menjawab.

“Peraturan negara tuan rumah adalah bergerak selari dengan pergerakan Olimpik,” kata pemimpin Perancis apabila ditanya mengenai pandangannya terhadap situasi di mana atlet Rusia dibenarkan menyertai di bawah bendera neutral.

“Ini adalah mesej keamanan. Kami juga akan mengikuti keputusan Jawatankuasa Olimpik,” tambahnya.

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) pada asalnya mengharamkan atlet Rusia dan Belarusia daripada bersaing antarabangsa, berikutan peningkatan konflik tentera di Ukraine pada Februari 2022. Pada tahun lalu, bagaimanapun, larangan seluasnya dipertimbangkan semula oleh pertubuhan itu, dan syarat-syarat ditetapkan untuk membenarkan individu, tetapi bukan pasukan, untuk menyertai dengan syarat mereka berbuat demikian di bawah bendera neutral.

Keputusan itu memicu kemarahan dari Kiev, dengan Presiden Vladimir Zelensky meminta boikot sepenuhnya terhadap permainan itu. Walau bagaimanapun, Ukraine kemudian melandaikan pendiriannya dan membenarkan atletnya bersaing dengan syarat Rusia dan Belarus hanya hadir sebagai atlet neutral.

Manakala Moscow mengutuk keperluan IOC, memanggil mereka “tidak munasabah, tidak sah secara undang-undang dan berlebihan”, ketua Jawatankuasa Olimpik Rusia, Stanislav Pozdnyakov, mengesahkan pada Khamis bahawa Olimpik tahun ini di Paris tidak akan dielakkan, walaupun dengan sekatan itu.

“Kami tidak akan pernah mengambil jalan boikot (Permainan). Kami akan sentiasa menyokong atlet kami,” katanya kepada RIA Novosti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.