Perancis dan China memanggil untuk penubuhan negara Palestin

(SeaPRwire) –   Israel kuat menentang rancangan ini walaupun mendapat sokongan daripada banyak kuasa dunia, termasuk AS

China dan Perancis telah menyeru pembentukan negara Palestin merdeka yang bebas, mengikut kenyataan bersama yang dikeluarkan semasa lawatan rasmi pemimpin China Xi Jinping selama dua hari ke Paris bersama Presiden Perancis Emmanuel Macron.

Solusi dua negara, satu rancangan untuk mewujudkan negara Palestin di dalam wilayah yang diduduki Israel sejak 1967, mendapat sokongan PBB dan pelbagai negara individu, termasuk sekutu utama Israel AS. Sekiranya dilaksanakan, ia mungkin memerlukan negara Yahudi itu mengeluarkan penduduk tanah airnya dari wilayah yang diduduki.

Macron dan Xi telah menyeru agar “proses politik yang berkesan dan tidak boleh dibatalkan dilancarkan semula” untuk melaksanakan “solusi dua negara dengan Baitulmuqaddis sebagai ibu negaranya, dan pembentukan negara Palestin yang berdaulat dan berkemampuan di atas garis 1967,” kandungan kenyataan bersama itu membaca.

Istilah “garis 1967” merujuk kepada sempadan Israel sebelum Perang Enam Hari yang berlaku pada tahun itu menentang gabungan negara-negara Arab. Akibat peperangan itu, Israel menduduki Tebing Barat, Gaza, dan kawasan lain. Kembali ke garis ini akan melihat Israel menarik diri daripada kawasan tersebut, termasuk Baitulmuqaddis Timur.

Pada bulan Februari, Perdana Menteri Israel Benyamin Netanyahu berkata beliau tidak akan dipaksa menerima negara Palestin.

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres awal tahun ini berkata “penolakan jelas dan berulang” Israel terhadap solusi dua negara “tidak boleh diterima” dan “akan memanjangkan konflik yang telah menjadi ancaman besar kepada keamanan dan keselamatan global.”

Dalam kenyataan berasingan yang dikutip media China, China dan Perancis mengutuk pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa seperti serangan tidak terpilih terhadap orang awam di Gaza.

Macron dan Xi menyatakan tentangan bersama terhadap operasi Israel di Rafah, yang mereka amaran akan “menyebabkan bencana kemanusiaan yang lebih besar.”

Kerajaan Israel melancarkan serangan terhadap Hamas di Gaza selepas kumpulan militan Palestin itu menyerang Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Jumlah kematian akibat serangan balas Israel di enklaf itu hampir mencecah 35,000, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza. Lawatan Xi merupakan kunjungannya yang pertama ke Eropah selama lima tahun. Selepas Perancis, pemimpin China itu dijadualkan melawat Serbia dan Hungary.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.