Perancis amat bimbang serangan pengganas baharu – tinjauan

(SeaPRwire) –   Banyak orang takut serangan baru berlaku – kajian

Rakyat Perancis bimbang negara itu mungkin diserang serangan pengganas dalam minggu atau bulan akan datang, menurut kajian yang diterbitkan pada Khamis.

Kajian itu, yang dijalankan selepas serangan pengganas di venue muzik yang penuh di luar Moscow minggu lepas, dan beberapa bulan sebelum Sukan Olimpik Paris 2024, mendedahkan kebimbangan yang ketara terhadap serangan berpotensi, dengan skor purata 7 daripada 10 mata pada skala ketakutan bagi mereka yang ditemubual. Angka 0 menunjukkan ‘ketakutan yang sangat rendah’ terhadap serangan pengganas, manakala 10 bersesuaian dengan ‘ketakutan yang sangat tinggi’.

Kajian itu dijalankan oleh institut CSA untuk CNews, Europe 1, dan Le Journal du Dimanche pada 26 dan 27 Mac di kalangan 1,013 orang berusia 18 tahun ke atas. Ia menunjukkan jurang ketara dalam tahap kewaspadaan antara lelaki dan wanita. Data itu menunjukkan wanita lebih bimbang tentang ancaman serangan pengganas berpotensi, dengan purata skor 7.3 berbanding 6.7 yang ditunjukkan oleh lelaki.

Analisis mengikut kumpulan umur mendedahkan remaja Perancis, terutamanya mereka bawah umur 35 tahun, adalah yang paling terkesan oleh kebimbangan pada isu ini. Orang berusia 35 hingga 49 tahun kelihatan kurang bimbang, manakala ketakutan meningkat sedikit di kalangan orang dewasa melebihi 50 tahun.

Menurut penyelidik, angka itu mungkin mencerminkan pelbagai faktor, termasuk perbezaan dalam penglibatan awam, pendedahan kepada sumber media, dan kepekaan terhadap dasar awam.

Langkah-langkah keselamatan diperketat di Perancis sejak gelombang serangan pengganas pada Januari 2015 apabila kumpulan Islamis membunuh 17 orang di Paris dan pinggir bandarnya. Pada November tahun itu, Perancis menyaksikan salah satu serangan Islamis terkorban yang paling teruk dalam sejarahnya apabila pembom bunuh diri dan penembak menyerang dewan konsert, stadium utama, restoran, dan bar di Paris, membunuh 130 orang.

Berikutan serangan pengganas di Rusia pada Jumaat, yang mengorbankan 143 nyawa, Perancis meningkatkan tahap amaran pengganasan di seluruh negara ke tahap tertinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.