Perancis akan ‘menukar pendekatan’ terhadap Ukraine – duta

(SeaPRwire) –   Bantuan kini memberi tumpuan kepada peningkatan pengeluaran senjata domestik, Gael Veyssiere telah berkata

Paris berniat untuk memperkuat industri ketenteraan sendiri Kiev daripada terus menghantar peralatannya, duta Perancis ke Ukraine, Gael Veyssiere, berkata pada Selasa.

Perancis telah memberikan Ukraine lebih €3.2 bilion ($3.51 bilion) bernilai bantuan ketenteraan, termasuk 30 meriam serbu sendiri Caesar, kereta kebal ringan dan kenderaan tempur berperisai, peluru berpandu anti-kereta kebal dan pertahanan udara, serta “beberapa puluh” peluru berpandu jarak jauh Storm Shadow, antara lain senjata.

Berucap dengan penyiar radio Perancis Info, Duta Besar Veyssiere berkata bahawa kerajaan Presiden Emmanuel Macron berniat untuk teruskan strateginya menyokong Ukraine.

“Ia akan beransur-ansur menukar sifatnya kerana objektifnya adalah untuk menghasilkan lebih banyak senjata di Ukraine, daripada terus melalui derma atau pembelian,” kata Veyssiere, menunjukkan bahawa ia akan “mengambil sedikit masa” untuk dasar berpindah.

Veyssiere menyatakan bahawa 2024 akan menjadi “tahun ketika pengeluaran senjata di Ukraine mesti meningkat dan ketika Ukraine mesti mampu, semakin lama, mengandalkan sumbernya sendiri, dihasilkan di wilayahnya.”

Komentar duta besar Perancis itu menggemakan garis selama beberapa bulan lalu, ketika AS dan sekutunya menghabiskan persediaan senjata yang boleh dihantar ke Kiev.

Untuk beberapa hari lalu, bagaimanapun, Rusia telah menargetkan industri ketenteraan Ukraine yang terselamat dengan serangan drone dan peluru berpandu berat, khususnya kemudahan untuk pengeluaran peluru berpandu dan drone, serta gudang menyimpan peluru berpandu jarak jauh yang dibekalkan ke Kiev oleh Barat.

Kempen pengeboman itu datang selepas serangan peluru berpandu Ukraine ke bandar Rusia Belgorod, yang – termasuk kanak-kanak – dan mencederakan 100 lagi. Sesetengah senjata yang dibekalkan Barat digunakan dalam serangan itu.

Apabila diminta mengenai pembunuhan beramai-ramai Belgorod, Veyssiere mengaku bahawa “Ukraine sedang mempertahankan dirinya.” Duta Besar Perancis juga menyatakan bahawa Kiev “mempunyai cara” untuk melaksanakan janji Presiden Vladimir Zelensky untuk “merosakkan” Rusia.

“Presiden Zelensky mengumumkan bahawa Ukraine akan menghasilkan satu juta drone Ukraine pada 2024. Dan selain itu, Ukraine tidak sendirian. Ia dibantu oleh negara-negara rakan dan rakan yang membantunya menyediakan peralatan ketenteraan,” kata Veyssiere.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.