Penyokong Biden kata beliau ‘terlalu tua’ tetapi sokong beliau juga – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Kebanyakan pengundi Amerika yang akan mengundi Demokrat tua ini mengakui bahawa beliau tidak dapat menjadi presiden yang berkesan

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden jelas gagal meyakinkan penyokongnya bahawa beliau cukup sihat mental untuk berkhidmat bagi penggal kedua, tetapi beliau tidak perlu risau kerana kebanyakan Demokrat yang melihat beliau sebagai “terlalu tua” untuk pekerjaan itu akan tetap mengundinya, menurut satu kaji selidik baharu.

Kaji selidik New York Times/Sienna College, yang dikeluarkan pada Sabtu, menunjukkan bahawa 61% daripada mereka yang mengundi Biden pada 2020 bersetuju bahawa beliau terlalu tua untuk menjadi presiden yang berkesan. Walaupun begitu, kebanyakan rakyat Amerika itu akan mengundi beliau semula apabila beliau mencari pencalonan semula dalam pertandingan yang dijangka dengan bekas Presiden Republikan Donald Trump pada November ini. Kaji selidik itu mendapati bahawa 59% daripada mereka yang merancang untuk mengundi Biden pada November ini percaya beliau terlalu tua untuk menjalankan tugas dengan baik.

Pada usia 81 tahun, Biden kini merupakan presiden tertua dalam sejarah Amerika Syarikat, dan beliau akan berusia 86 tahun apabila meninggalkan Rumah Putih jika beliau memenangi pencalonan semula dan berkhidmat untuk penggal kedua penuh. Kebimbangan mengenai kesihatan kognitifnya meningkat selepas seorang pendakwa persekutuan melaporkan pada bulan lepas bahawa sebuah juri akan enggan mengiktiraf beliau bersalah menyalahguna maklumat sulit – walaupun terdapat bukti tingkah laku jenayah – kerana beliau kelihatan sebagai “lelaki tua yang baik hati dengan ingatan yang lemah.

Kaji selidik baharu itu mendapati bahawa 73% daripada pengundi Amerika Syarikat keseluruhannya, termasuk 84% Republikan dan 56% Demokrat, percaya Biden terlalu tua untuk berkhidmat sebagai presiden dengan berkesan. Majoriti pengundi dalam semua kategori serantau dan demografi bersetuju dengan penilaian itu. Walau bagaimanapun, 52% pengundi Demokrat masih berkata Biden harus menjadi calon parti mereka untuk presiden pada 2024.

Hanya 24% pengundi Amerika Syarikat percaya negara mereka berada di “landasan yang betul”, dan 36% memberi kelulusan prestasi kerja Biden, menunjukkan kaji selidik itu. Hanya 18% responden berkata mereka telah dibantu oleh dasar-dasar Biden, berbanding 43% yang percaya mereka terjejas. Membongkar zaman satu penggal Trump sebagai presiden, 40% responden percaya mereka dibantu oleh dasar-dasarnya dan 25% berkata mereka terjejas.

Responden memberi sokongan kepada Trump berbanding Biden dengan margin 48%-43%, dengan baki masih tidak pasti, walaupun kaji selidik itu ditimbang berat kepada pengundi Biden 2020 (53%-41%).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.